Tre dager i Lofoten

Hvite strender, mektige fjell, asurblått hav og små fiskelandsbyer er bare noe av hva Lofoten har å by på. Lofoten er en øygruppe som stikker ut i havet mellom Bodø og Narvik i Nordland, og er kanskje et av Norges mest eksotiske steder. Tre dager er alt for lite til å oppleve alt, men dersom du planlegger litt får du tid til å oppleve en god del. Denne guiden tar utgangspunkt i at turen starter og slutter ved fergekaia i Moskenes, hvor fergen Bodø-Moskenes går.

I Lofoten bør du ha bil. Du kan også sykle om du ønsker en sykkeltur, men til fots kommer du ikke langt. Selv om ikke øygruppen er så stor, er avstandene lange. Sov i telt eller i bilen, du kan eventuelt booke deg inn på hotell eller rorbu om du ønsker noen mer luksuriøse netter. Å sove i bilen er prima, bare legg ned baksetene og ha en god madrass.

Dag 1 – Reine og Reinebringen

Start første dagen i Reine, stedet jeg selv synes var det aller hyggeligste. Ta dagens første kaffekopp på Bringen Kaffebar sammen med litt frokost eller en saftig kanelbolle. Ta en runde i området og sørg for å få med deg rorbuene på nært hold.

Er du i Lofoten bør du gå noen av de mange flotte turene. Etter en rolig morgen og formiddag i Reine kan du gå langs veien – i retning mot Å – for å gå Reinebringen. Fjellturen har vært stengt de siste tre årene etter flere ulykker, men åpnet igjen i sommer etter sherpaer hadde lagt trappetripp nesten hele veien til toppen. Vi tok ikke tiden, men jeg vil tippe vi brukte rundt én time til toppen. Vær forberedt på melkesyre og seige ben. Dette er ikke en tur for deg med kneproblemer. Selv om turen opp er tung er utsikten du får på toppen verdt alt strevet. Du kan se over hele Reine og det er fjelltopper og blått hav så langt øyet ser. Det er ikke nødvendig med nistepakke på denne turen – jo mindre du vil nyte maten med flott utsikt selvsagt. Det kan uansett være godt med noe smått som gir energi, pluss en god mengde vann.

Når du er nede fra turen kan du la bena slappe av mens du drikker en ny kaffekopp på brygga i Reine eller tar deg en matbit om du er sulten. Deretter setter du kursen mot Hauklandstranda, som er nattens overnattingsplass. Der kan du bade i det langgrunne vannet, lage middag på primus og se solnedgangen fra den hvite stranda.

Dag 2 – Surfing og Henningsvær

Å våkne på stranda med utsikt mot både fjell og hav gir automatisk en god start på dagen. Fortsett med å lage en god kopp kaffe på primusen og spis en god frokost, før du setter kursen mot Unstad. Lofoten-surf står på lista!

Lei brett og våtdrakt på Unstad Arctic Surf. Du kan også melde deg på et kurs dersom du ikke har surfet før. Noen timer i vannet er fantastisk uansett om du er god eller ikke. Lofoten-surf er både eksotisk, kjølig og morsomt. Bare å sitte på brettet i vannet og se rundt seg gjør det verdt å leie et brett. Spis avokadotoast på kaféen etterpå.

Kjør videre til Henningsvær – husk å følge med på veien underveis, den er omgitt av mye flott natur. I Henningsvær kan du senke skuldrene og bare utforske. Vandre i gatene, kikk i butikker, spis is eller ta et glass vin på brygga. Når kvelden nærmer seg kan du velge og vrake fra alle restaurantene på brygga. Klatrekaféen er et hyggelig alternativt. Stedet er eid av moren til Sondre Justad, med ting som fiskeburger, storfeburger, fiskesuppe og fiskegrateng på menyen. (Ps. Du kan ikke være i Lofoten uten å spise fisk!)

Etter middag kan du ta veien mot Trevarefabrikken. Lokalet er kafé på dagtid, serverer steinovnsbakt pizza fra ettermiddagen og er bar og utested på kveldstid. Her har de ulike aktiviteter og arrangementer hver eneste dag. Kos deg her resten av kvelden, og gå tilbake morgenen etter for frokost. Brunsjtallerken og smoothie bowlen smakte nydelig. Kaffen var også god, med gratis påfyll.

Dag 3 – Ryten og Kvalvikastranda

Den siste dagen er det tid for flere fjelltopper og strender. Turen begynner på en parkeringsplass i Fredvang. Derfra tar turen til toppen av Ryten cirka én time om du er en vant turgåer. Turen har en relativt jevn stigning hele veien, men blir noe brattere mot slutten. Fra toppen får du en slående utsikt mot Kvalvikastrendene. Siden turen i seg selv ikke er så lang, kan du gjerne gå cirka en tredel av veien ned igjen og ta til høyre ved vannet, på en sti som tar deg ned til stranda. Kvalvikastranda ligger som en bukt mellom høye fjell, med kritthvit sand. Spis lunsjen her, eller eventuelt på toppen. Ta tiden til nytte og nyt den fine naturen på denne turen. Når du kommer ned igjen kan du kjøre tilbake mot Reine.

Har du god tid før sulten melder seg, kan du teste ut noen vannaktiviteter. I Reine kan du for eksempel leie kajakk eller kjøre ribb. Middagen kan du spise på Tapperiet Bistro eller Underhuset. Her kan du nyte resten av kvelden, eller se om det skjer noe gøy i nærheten.

Har du noen Lofoten-tips?

En kommentar om “Tre dager i Lofoten

Del dine tanker i kommentarfeltet