Ti ting jeg vil si til mitt 18 år gamle selv

Jeg er fortsatt ung, men likevel opplevd en god del. Dessuten, jeg har alltid hoppet på mulighetene som har vist seg. I en alder av 24 år har jeg bodd alene i New York og Hawaii, reist en hel del, tatt en bachelor, testet ut flere forskjellige jobber og også hatt en god jobb jeg elsket over en lang periode. Jeg har vært i et treårig forhold, med samboerskap og hund, men også opplevd singellivet i Oslo. Jeg har jobbet hardt og alltid jobbet mot å nå målene mine.

Jeg føler meg ikke voksen i det hele tatt. Jeg ringer fortsatt foreldrene mine når jeg må ta en vanskelig avgjørelse eller bare føler meg litt fortapt. Og jeg har ikke livet funnet ut av – i det hele tatt. MEN, jeg føler meg en hel del smartere, mer reflektert og mer erfaren enn da jeg var 18 år gammel. Da jeg var 18 år følte jeg meg mer voksen enn jeg gjør i dag, men gjorde mange feil og hadde ikke halvparten av den visdommen jeg sitter med i dag. Her er noe av det jeg definitivt ville sagt til 18 år gamle Sara:

Du er fortsatt ikke voksen
I en alder av 18 er du egentlig fortsatt et barn. Du trenger ikke å ha funnet ut av alt, eller å vite alt. Det er helt greit å teste ut forskjellige ting, å feile, lære og være litt opprørsk. Samtidig må du ta litt mer ansvar og vite at handlingene dine får konsekvenser.

Du vet ikke alt
Dette ville jeg også sagt til 16 år gamle meg, hun var en bedreviter uten like. I den alderen trodde jeg at jeg visste alt og hadde alt på stell. Overraskelse: Det hadde jeg ikke. Åh, og foreldrene våre vet faktisk hva de snakker om. De har jo vært gjennom alt dette selv.

Det er greit å feile
Da jeg var 18 år var jeg så livredd for å feile og for å ikke være suksessfull i alt jeg gjorde. Det skremte meg fra å være meg selv fullt ut, for å være så kreativ som jeg egentlig er og for å prøve ut nye ting. Nå har jeg lært meg at det er helt greit å feile, det er en del av livet. Hva er egentlig livet dersom vi ikke prøver og feiler litt? Ikke vær redd for å gjøre ting du virkelig vil, bare fordi du kanskje kan feile i det. Om du feiler har du uansett lært fra det og blitt enda litt klokere.

Gode venner er det viktigste i livet
Ta vare på gode venner! Jeg har alltid elsket vennene mine og hatt gode relasjoner med dem, men da jeg bodde sammen med ekskjæresten min glemte jeg å ta vare på dem slik de fortjener og slik jeg burde ha gjort. Jeg innså heldigvis at venner er alt og at det er ekstremt viktig å sette pris på dem hver dag.

Tilgi og glem
Er det noe jeg har erfart de siste årene er det hvor viktig det er å tilgi og glemme for å være lykkelig. Hvis du bærer nag vil det kun gå utover deg selv. Den beste måten å gå videre på er å tilgi og slippe taket.

Jobb hardt for hvert forhold, men vit når du må slippe taket
Dette gjelder både vennskap og partnerskap. Du må alltid stå på og gjøre en ordentlig innsats for gode forhold og for menneskene du er glad i, men det er også viktig å vite når du må slippe tak. Ikke alle er ment å vare evig, ikke venner og ikke partnere. Hvis det sluker mer energi fra deg enn det gir deg kan det være på tide å la det gå.

Du trenger ikke prøve å glede alle og få alle til å like deg
Alle liker ikke alle. Sånn er det bare, og det er helt OK. Så ikke bruk energi på å glede alle og enhver slik at de skal like eller akseptere deg. Du er bra nok som du er, og menneskene som ser det er menneskene du bør bruke energien din på.

Ikke bry deg om hva andre mener
Jeg brukte så mange år på å lure på og bry meg om hva alle andre måtte tenke og mene om meg. La meg bare fortelle deg at det var totalt bortkastet tid. Hvorfor skal jeg, eller noen andre, bry seg om hva andre mener på den måten? I dag bryr jeg meg bare om hva jeg og de jeg er glad i tenker om meg som person. Vi kaster bort alt for mye tid på å glede alle andre, men det eneste som betyr noe er menneskene du er glad i – deg selv inkludert .

Lær deg selv å elske
Jeg bare ser for meg hvor mange vonde følelser jeg ville vært foruten dersom jeg bare lærte å elske meg selv tidlig. Tenk over hvor mange tenåringer som hater sine egne kropper, som aldri føler seg bra nok og som alltid prøver å passe inn i rammene samfunnet har satt. Skjønnhet er subjektivt, og vi har alle noe unikt ved oss. Så la oss heller fokusere på hva som ligger i hodet vårt og sjelen vår, på vår unikhet og godhet, og glem alt om å måtte passe inn i en mal satt av samfunnet.

Du kan ikke planlegge livet ditt
Da jeg var 18 år ville jeg bli en ung mor, gjerne før jeg var 25. Jeg ville ha et liv med en åtte-til-fire-jobb, en mann, hund, barn og et hus med stor hage. Se på meg nå, 24 år gammel. Jeg vil ha et helt annet liv! Jeg elsker å bo midt i byen, jeg vil fokusere på karrieren og hvem vet om jeg vil ha barn eller ikke – det er i alle fall lenge til jeg skal ta det valget. Livet endrer seg konstant, men ofte på en god måte. Prøv heller å nyte ubevisstheten og la livet ta deg på uventede veier.

Er det noe du ville sagt til ditt 18 år gamle selv?

2 kommentarer om “Ti ting jeg vil si til mitt 18 år gamle selv

  1. These are similar to my thoughts as well whenever I reflect back to whenever I was 17 or so! It’s so funny how we all think we are much more mature and knowledgeable in situations. Looking back, that was definitely not the case! I like how the mindset changes after a few years, it’s nice to look back and refresh on what I thought vs. the actual reality for the age we are now.

    Have a nice day!
    Stephanie

    1. I couldn’t agree more! And the older I get, the less knowledgeable I feel, haha. It’s good that we live and learn, and that we get more experienced as we grow! Have a lovely day, Stephanie <3

Del dine tanker i kommentarfeltet