Den ultimate guiden til Oahu, Hawaii

Trodde du Hawai’i kun bestod av hvite strender, turkist vann og store resorter? Tro om igjen! Alle de Hawaiianske øyene har enormt mye å by på. La meg guide deg gjennom drømmeferien på O’ahu.

O’ahu er den tredje største av de Hawaiianske øyene. Det er også den mest folkerike, og det er her du finner hovedstaden Honolulu. Øya består av fire såkalte hoveddeler, og det North Shore, West Side, East Side og Waikiki/Downtown. De fire områdene byr på ulike ting. På denne øya kan du leve et luksuriøst liv på resorter rett på stranda og shoppe i luksusbutikker, og du kan gå turer i skog og fjell, dusje i fossefall, snorkle og oppleve den fantastiske naturen.

Waikiki heter området hvor de fleste av turistene oppholder seg. Her finner du et hav av hoteller, butikker og restauranter, og stranda ligger rett ved. Ward er også en hyggelig bydel med mange koselige kaféer og restauranter.

North Shore er naturligvis området nord på øya. Her finner du flere fine strender, food trucks, noen hyggelige småbyer og flere lokale. Det er mange surfere på North Shore, bølgene er gjerne større her.

West Side ligger på vestsiden av øya. Her er lange, hvite strender omringet av blått hav og høye fjell. Er du helt på tuppen er det et stykke til nærmeste butikk. Hvis du er heldig ser du delfiner hoppe i vannet fra strendene Yokohama eller Makua.

East Side er området på østkanten. Her finner du den koselige, lille byen Kailua med noen lokale butikker, restauranter og større matvarebutikker. Her er det koselig å tusle litt rundt, spise frokost eller lunsj på Leahi Health Kailua og handle mat på Whole Foods. Eller så kan du slappe av på de hvite strendene Kailua Beach eller Lanikai Beach. Strendene er langgrunne og det er her du ser det mest turkise vannet.

Tips!
Det aller viktigste og beste tipset om du skal feriere på O’ahu er å leie bil. Øyen er ikke så stor, så du kommer deg raskt rundt, men kollektiv transport er dårlig. Med bil har du frihet til å gjøre akkurat det du vil.

Her bor du

Ønsker du å bo så sentralt som mulig, med alt rundt deg, bør du bo i Waikiki. Da har du strand, shopping og restauranter rett utenfor døra. Du kan for eksempel på bo Hilton Hawaiian Village Waikiki Beach Resort, Sheraton eller Royal Hawaiian Hotel.

Er du mer i modus for en skikkelig resort, kan du bo på Ko Olina. Der finner du resorter som Four Seasons, Disney og Marriot. Dette ligger nærmere vestsiden av øya, og her er det flere fine strender i nærheter, golfmuligheter, og noen få hikes og andre severdigheter.

Drar du til O’ahu for en mer fredelig opplevelse, eller kanksje for å surfe, anbefaler jeg deg å leie AirBnB på North Shore eller Diamond Head. Kailua på østsiden er også fint for AirBnB, hvis du ønsker et lite og koselig sentrum, pluss fine strender.

Her spiser du

Frokost/lunsj:
ARVO
Ligger i Ward/SALT. Har deilige toasts, lavender latte og inspirerende interiør. Kaféen henger sammen med en interiørbutikk.
Morning Brew
Ligger også i Ward/SALT: De serverer belgiske vaffler, avokado og egg, pannekaker, grøt, sandwicher og mer.
Leahu Health Kailua
Ligger i Kailua. Har digge smoothie bowls, juicer og regnbue og grønnkål-tacos.
Heavenlig Island Lifestyle
Ligger i Waikiki. Serverer avokadotoast, french toast, smoothie bowls og masse mer.
Island Vintage Coffee
Ligger også i Waikiki. De har smoothie bowls, bagels, frokost/brunch-tallerken, poké, sandwicher og mer.
The Sunrise Shack
En foodtruck som ligger ved Sunset Beach på North Shore. Har smoothiebowls, frukt, snacks og kaffe.

Lunsj/middag:
Food Trucks
Her finner du masse å velge i, ved Sharks Cove og i Haleiwa på North Shore finner du mange.
Thai Issan Cuisine
Ligger litt utenfor Waikiki. Lokalet er ikke så mye å skryte av, men betjeningen er hyggelig og maten god.
Pieology Pizzeria
Ligger i Aina Haina. Her kan du lage din helt egne pizza – du velger alt fra type bunn til all topping.
Moku Kitchen
Min favorittrestaurant, som ligger i Ward/SALT. Her har de tidenes beste grønnkålsalat, digg pizza, gode fries, tacos, og flere forskjellige småretter
Restauranten på The Laylow Hotel
Ligger i Waikiki. Her er det koselig å sitte om været er fint, stedet har en litt lounge-følelse. De serverer småretter, «flat bread» (en typ pizza), kylling satay, snacks og så videre.
Down to Earth
Ligger flere steder, blant annet i Ward. Er også en butikk. Her har de kanskje tidenes beste veganske burger, pluss masse mer som pizza, quesadilla, salatbar og diverse andre varmretter.

Dessert
Cream n’ Roll
Ligger ved universitetet. Her får du skikkelig god roll ice cream Du kan velge smak og topping selv.
Shimazu Shave Ice
Her får du en stor og digg porsjon shave ice. Ligger litt utenfor Waikiki, ved Ala Wai golfbane.
Dole Plantation
Dole Plantation er en ananansplantasje, hvor du kan gjøre forskjellige aktiviteter, kjøpe diverse suvernirer og spise på restauranten. Men det viktigste å få med seg er softisen, Dole Whip, med ananassmak. Mmm!

De beste hikesene

Jeg har skrevet en egen artikkel om de beste hikesene på O’ahu. Den kan du lese her.

De beste strendene

Jeg har skrevet en egen artikkel om de beste strendene på O’ahu. Den kan du lese her.

Andre ting du kan gjøre

Det er mange andre ting å gjøre på O’ahu også. I Waikiki er det fyrverkeri hver fredag kveld. Ta med mat og ha piknik på stranden ved solnedgang, og få fyrverkerishow til dessert. Du kan også leie surfebrett like ved stranda i Waikiki, for eksempel på Moku Hawaii. Paddle brett leier de også ut flere steder. Booze Cruise er morsomt om man er en gjeng. De må ofte bookes på forhånd, du kan for eksempel booke gjennom O’ahu Boat Cruises eller følg med på arrangementer på Facebook.

Ho’omaluhia Botanical Garden er også et sted du bør besøke. Egentlig er det bare en vei du kjører gjennom, men du kan stoppe for å kikke nærmere eller gå noen turer. Det er virkelig fint i denne botaniske hagen, bare se på bildet under.

Ønsker du flere aktiviteter kan du leie kajakk hos Windward Watersports, Twogood Kayaks, Kailua Beach Adventures eller lignende. Fine kajakkturer er fra Kualoa Regional Park til Mokoli’i (Chinaman’s Hat) eller fra Kailua Beach/Lanikai Beach og ut til Moku Nui. På North Shore kan du hoppe i fallskjerm (Skydive Hawaii). På West Side kan du sjekke ut Mermaid Caves, en grotte ved vannet, som bølgene slår inn i, og ved Makapu’u Lighthouse kan du bade i bølgene i Makapu’u Tide Pools.

Ps. Ikke glem å ta med snorkleutstyr til Hawai’i, det kan du gjøre flere steder! Rundt Ko Olina og West Side er det masse fint å se.

Vil du ha mer inspirasjon fra O’ahu, kan du gå inn på @urbantwentiesmag og sjekke ut «O’ahu» under høydepunkter.

Del dine tanker i kommentarfeltet