Den ultimate Melbourne-guiden

Mat fra alle verdens hjørner, vakre parker, gode shoppingmuligheter og strandliv – Melbourne har det meste, og er den perfekte destinasjonen for deg som ønsker en storbyferie med høy puls og lave skuldre på samme tid.

Melbourne er hovedstaden i delstaten Victoria i Sørøst-Australia, og er den nest største byen i Australia. Med kulturelle innslag fra alle verdens hjørner og byens pulserende tempo, er Melbourne et fascinerende reisemål som bør stå på alles ønskeliste.

Storbyen er et matmekka, og du finner autentisk mat fra hele verden. Bruk dagene til byvandring, museumstitting og parksitting, og tilbring kveldene på en av de mange restaurantene og rooftop-barene. Hver bydel byr på en unik atmosfære. Sørg for å stoppe innom Fitzroy, Brunswick, St. Kilda, Docklands og Southbank, i tillegg til sentrumskjernen.

Frokosten på White Mojo er både digg og bildevennlig.

Instagramvennlig frokost

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Melbourne er ikke stedet hvor du spiser frokost på hotellet. Her gjelder det å komme seg ut for å fråtse i all den gode maten som tilbys. For en skikkelig Instagramvennlig frokost, kan du spise den på White Mojo eller Auction Rooms Café. Velg avokadotoasten eller bollen med granola på førstnevnte, og bestill svart latte ved siden av. Menyen på Auction Roof Café gjør det vanskelig å velge, men french toast er et sikkert valg.

Degraves Street er en trang og full gågate, med restauranter, caféer og gatekunst. Hosier Lane er full av gatekunst på alle bygninger.

Kultur, byvandring og strandliv

Etter frokost er det på tide å utforske alt Melbourne har å by på. Sørg for å ta en tur innom South Melbourne Market, for ferske råvarer, liv og god mat og drikke. Et annet marked som er nødvendig å få med seg, er Queen Victoria Market. Her kan du kjøpe alt fra viner, oster, godteri til fersk frukt, fersk sjømat og kengurukjøtt. Det er også kveldsmarked hver onsdag. Atmosfæren er unik, med live musikk, matboder med alle smaker og lykter i taket.

Vil du heller ta en stranddag må du få med deg strandboksene på Brighton Beach, en liten togtur unna. Denne stranden er ikke den beste, med det er god plass og strandboksene et «must» å se – selv om du må stå i kø for å få bilder foran dem. St. Kilda Beach er en bedre strand å reise til om du ønsker en hel dag ved vannet. Her finnes det hyggelige restauranter og iskiosker rett ved, og bare et lite steinkast unna er det et tivoli. St. Kilda Beach må også besøkes ved solnedgang, da får du førsteradsplass til å se pingvinene som kommer opp på stranda med en gang solen er gått ned. En unik opplevelse.

Brighton Beach boxes

Tar du turen til Fitzroy er det mye du kan gjøre. Du kan spise italiensk is på Gelato Messina Fitzroy, eller samle inspirasjon ved å kikke innom de mange lokale butikkene. Ta turen innom interiørbutikken Thomas and Co og blomsterbutikken Vasette for en ekstra boost. Melder sulten seg går du til Shawcross Pizza Joint for et realt pizzastykke, New York-style.

Tidenes beste chai latte på Hardware Café

Lunsjen kan du også ta på Hardware Café i sentrumskjernen, hvor du får kanskje byens beste chai latte, eller på Café Oppen All Day. Sistnevnte ligger et lite stykke unna, men trikketuren er ikke lang. Hvis temperaturen tillater det, kan det anbefales å nyte take away ved elven i Southbank. Da får du utsikt over bygningene i sentrum.

Etter lunsjen tar du turen til den botaniske hagen, for en eventyrlig følelse. Vandre på stier mellom eksotiske trær og blomster, før du beveger deg tilbake til sentrumskjernen. Hosier Lane er en gate som må besøkes, da alle bygningene er fylt med gatekunst. Derfra kan du gå til Garden State Hotel for en øl eller Loop Roof rooftop bar for en cocktail. Andre gater verdt å bemerke seg er Liverpool Street ved krysningen Liverpool/Bourke. Gode shoppingmuligheter finner du i området ved Elizabeth Street og Bourke Street. Dette er midt i bykjernen. Eller du kan dra til kjøpesenteret The District Docklands. Her kan du spille «glow in the dark»-minigolf også.

Melbourne har også et kjent bibliotek, State Library of Victoria, som er verdt et besøk. Arkitekturen er ganske unik for et bibliotek, da den ene salen er laget i en kuppel. Nasjonalgalleriet er også verdt å stikke innom, og Parlamentet må sees.

Mat og drikke med utsikt

Som nevnt over, er Melbourne et matmekka. Det er absolutt ikke mangel på gode spisesteder, for å si det mildt. Isan Soul er en kul thai-restaurant, og på Bomba får du nydelig tapas. I Lonsdale Street finner du flere restauranter med god gresk mat. Davids Hotpot gir deg autentisk asiatisk, og er en matopplevelse utenom det vanlige. Her får du lage dine egne nudler ved bordet. Hardware Lane er også et godt alternativ. Det er en trang, liten og sjarmerende gate hvor restaurantene ligger på rekke og rad. Eller du kan kjøpe mat på en av de mange markedene i byen, og sette deg ut for å nyte maten til en god utsikt.

Du kan uansett ikke være i Melbourne uten å besøke flere av de mange rooftop-barene. Det er et flust å velge fra, men etter litt research tar det ikke lang tid før du peker deg ut stedene som virker perfekt for deg. Men det er noen du ikke bør gå glipp av.

Naked for Satan er en av dem. Der får du smaksrik fingermat og drinker til utsikten av Melbourne skyline. Rooftopen ligger i bydelen Fitzroy, og her er du nødt å dra så du får med deg solnedgangen. Croquettene og auberginen med blåmuggostdressing er toppvalgene fra menyen.

Naked for Satan gir topp utsikt mot byen!

En annen rooftop du ikke vil gå glipp av, er Easy’s. Her kan du spise burgere og pølser fra gamle togvogner. Andre som er verdt et besøk er rooftopen på Imperial Hotel, Peaches og QT hotellet. Sistnevnte er bra for førsteradsutsikt til solnedgangen.

Andre steder å ta seg en drink er på Fitzroy Social eller Boston Sub. Sistnevnte er en hemmelig bar – eller en såkalt «speakeasy». Det ser ut som en gourmet baguette-sjappe, men spør i kassen om å komme inn i baren. Du må gjennom det som ser ut som fryserommet for å komme inn til den hemmelige baren. Drinkene her er ordentlig gode. Boston Sub ligger i Chapel Street, som er verdt et besøk i seg selv. Her er et flust av kule restauranter og barer.

Jeg har skrevet en egen artikkel over de beste stedene å ta seg en drink i Melbourne, og du kan lese den her.

Ønsker du derimot mer action mot kvelden kan du ta turen til The Crown. Her finner du casino, dansematte, spillrom, bowling og laser tag. Eller du kan dra på utekino i den botaniske hagen. Dette er kun et alternativ i sommerhalvåret.

Ved Yarra Valley Lodge i Yarra Valley kan du se masse kenguruer.

Dagsturer fra Melbourne

Skattene ligger ikke kun i Melbourne by. Noen dagsturer i området er verdt å ta. Vindistriktet Yarra Valley ligger en times tog- eller kjøretur unna byen. Det finnes også turistbusser som går hit. Her kan du dra på vinsmaking på noen av de mange vingårdene, og det er også gode sjanser for å se kenguruer. Disse vingårdene bør du besøke: Oakridge, Punt Road, Yering Farm og Yering Station. Ønsker du sterke reaksjoner på sosiale medier, reiser du til Salt Water Lake. En rosa innsjø, rett utenfor byen. Du kan også leie bil og kjøre nedover Great Ocean Road, her er det mange fine steder og stoppe. En annen dagstur er til Thousand Steps, en tre kilometer lang tur på trapper i skogen.

En kommentar om “Den ultimate Melbourne-guiden

Del dine tanker i kommentarfeltet