Jeg hadde en full uke med selvpleie – dette skjedde

Foto: Ingvild Bergaplass

Du vet når du føler at begeret konstant er fullt og renner over litt for ofte? Det er et ganske solid tegn på at du trenger å roe ned en god del. Det å samle energi og få overskudd er ofte lettere sagt enn gjort, men det er verdt forsøket. Derfor reiste jeg hjem til hjembyen og satte av en hel uke til selvpleie. Jeg startet med å skrive opp alt som får meg til å føle meg vel og til å slappe av. Denne listen prøvde jeg å følge hele uken:

Lage sunn og god mat
Jeg er veldig glad i å lage mat, men prioriterer det sjeldent i en travel hverdag. Det ender ofte i raske løsninger. Det å sette på musikk og kokkelere et skikkelig digg måltid med masse gode næringsstoffer er litt som terapi for meg. Du får lagt vekk alle skjermer, kan høre på favorittmusikken, danse litt mellom slagene, kutte og røre om hverandre og samtidig sortere alle tanker. I tillegg får jeg i meg flere gode næringsstoffer, som gir meg mer energi. Det er egentlig en god sirkel som bør prioriteres.

Ta varme bad
Å være i vann er en ekstremt god følelse, spør du meg. Kroppen får slappet av på en helt unik måte i det man mister tyngdekraften litt i vannet. I tillegg blir jeg avslappet av varmen og lukten av bobleskummet. Rommet er selvsagt mørkt og dekket med stearinlys og en episode eller to av Friends eller favorittpodkasten.

Gjøre yoga
Det er sikkert ikke for alle, men yoga gir meg ekstremt mye. Det å kunne fokusere hundre prosent på kropp og sjel, og ingenting annet, gjør i alle fall meg veldig godt. I tillegg tar jeg meg endelig tid til å puste helt ned i magen og bevege og strekke kroppen. Hvor ofte tar du deg tid til å puste helt ned i magen i løpet av en dag? Jeg har laget en spilleliste som er perfekt for yoga – eller om du bare ønsker å slappe av med god musikk: Spillelisten finner du her.

Bruke ansiktsmaske og gode produkter
Det er ikke nødvendigvis det at ansiktsmasken og produktene i seg selv gjør meg så veldig avslappet. Det er heller hele ritualet med å pleie huden, sitte rolig mens ansiktsmasken virker og kjenne de gode duftene fra produktene som gjør at jeg senker skuldrene. Dette er en god måte å pleie seg selv. Et godt tips er å ha sheet masks liggende i kjøleskapet, så kan du starte dagen med en frisk oppvekker med kald ansiktsmaske på trøtt hud.

Gå turer
Jeg har sjelden hørt om noen som ikke setter pris på frisk luft i skogen eller på fjellet. Det gjør liksom noe med deg. Kroppen får beveget seg, du får frisk luft i lungene og som oftest en riktig fin utsikt – enten det er skogens vakre farger eller horisonten dekket av fjelltopper.

Skrive dagbok
Av og til – kanskje ofte, til og med – er det godt å få ned tankene sine svart på hvitt. Både tanker og følelser blir så mye større når de bare svirrer rundt i hodet, mens de blir litt mindre skumle når de blir skrevet ned. Det synes i hvert fall jeg. Å skrive dagbok gir orden i hodet, samtidig som man får litt pause fra annet støy i hverdagen.

Gå offline
Det er vel ingen tvil om at det å gå offline kanskje er noe av det beste du kan gjøre for å pleie deg selv. Skru telefonen på flymodus, legg den i et annet rom, legg den igjen hjemme om du skal ut… Man blir sliten av å skulle være tilgjengelig hele tiden, og det kan fort virke stressende og forstyrrende dersom du har en telefon som konstant vibrerer på siden av deg.

Slik gikk det..

Det er alltid ting som skjer i løpet av en uke, som gjør at planene ikke blir helt som du tenker. Sånn vil det alltid være. Derfor var det dager hvor selvpleie kom mindre i fokus. Likevel klarte jeg å gjøre minst én av disse tingene hver dag, og det føltes godt!

Det jeg først og fremst merket etter en hel uke med selvpleie i fokus, er at dette er ting jeg bør prioritere i en travel hverdag også. Dette er ting jeg vet gjør meg godt, så det bør jo være en selvfølge at det blir prioritert. I tillegg fikk jeg bevist at innholdet i begeret minsker noe av å pleie seg selv. Begeret er nok fortsatt ganske fullt, men det renner ikke over, og jeg har mer kontroll. Det å ta seg tid til selvpleie hjelper mot stress, som er den største faktoren til at mitt beger ofte renner over.

Derfor slår jeg et slag for at selvpleie bør bli mer prioritert i en travel hverdag hos oss alle! Av og til tror jeg også det kreves en full uke med fokus på å pleie seg selv, og det blir min challenge til deg i løpet av høsten.

Del dine tanker i kommentarfeltet