Kule damer med Karoline Fosse

Alle foto: Karoline Fosse

Du ser henne stort sett utendørs, smilende, hoppende, svømmende eller stående på et eller annet slags brett – med kameraet i hånden. Karoline Fosse (25) har en bachelor i psykologi, men bor nå på Stamsund i Lofoten hvor hun jobber på Lofoten Panorama. Utenom det, er hun ambassadør for GoPro og hun deler sine utendørseventyr på Instagram med sine nesten 100 000 følgere.

For Karoline er frihet, fleksibilitet og nærhet til fin natur ekstremt viktig. Hun elsker det hun driver med og har derfor sjeldent dårlige dager. Les videre for å bli inspirert til hvordan du kan gjøre det du elsker hver dag:

Hva er bakgrunnen din?
Jeg er født og oppvokst i Asker, og bodde der frem til jeg ble ferdig med videregående. Etter det har jeg reist en del og tatt bacheloren min i California.

Kan du fortelle litt om hva du driver med?
Jeg jobber delvis som manager på Lofoten Panorama, der jeg hjelper til med alt som trengs her oppe. Resten av tiden min fylles opp med alt som er av utenførstaktiviteter. Surf, fjellturer, padling, biltur og bading fyller mye av det. Dette liker jeg stort sett å dokumentere med kamera.

Hvordan starter du dagen på best mulig måte?
Spiser en kjempestor frokost og tar en liten gåtur med podkast eller musikk på øret i det jeg våkner opp. Mangler egentlig bare en hund å gå med.

Hva inspirerer deg?
Folk som følger drømmene sine, som skiller seg litt ut fra et A4-liv og gir blaffen i hva andre sier om det. Jeg bare digger det. Og naturen alene inspirerer meg til idéer for alt jeg gjør. Jeg har ingen enkeltpersoner jeg blir inspirert av, men blir ofte inspirert av de rundt meg. 

Hvordan fikk du interesse for det du driver med i dag?
Jeg har alltid vært interessert i aktiv livsstil og foto, men det er jo først etter videregående man får friheten til å gjøre det man vil – derav mine interesser. Da GoPro kom på banen fikk jeg enkelt kombinert fotoglede med sport og natur, noe jeg digget!

Hvordan kom du dit du er i dag?
Jeg har bare gjort ting jeg liker og syntes er gøy, så har det ballet på seg og tatt meg hele veien til der jeg vil være. Jeg hører aldri på hva andre mener jeg bør gjøre, noe som kan være på både godt og vondt. Heldigvis har det gått bra og det har jeg trodd på hele veien.

Hva er det beste og verste med jobben din?
Spørs hva som defineres som min jobb. Det beste er definitivt fleksibilitet. Jeg kommer ikke på noe som er ille med jobben. Litt uforutsigbart kanskje? Men det plager ikke meg.

Når føler du deg lengst utenfor din komfortsone?
I storbyer med kollektiv infrastruktur. Haha! Sett meg av på Oslo S og du ser en jente som begynner å svette på ryggen. Til å være oppvokst rett utenfor Oslo, trives jeg svært lite rundt lite natur, mye trafikk og for store folkemengder.

Hvordan drar du deg selv ovenpå når du har en dårlig dag?
Jeg har meget sjeldent dårlig dager. Tror det er fordi jeg har funnet ut hvor jeg trives best. Skulle jeg omsider ha en superkjip dag, så går jeg ut og gjør noe jeg liker, i stedet for å grave meg ned. Da snur dagen fort! 

Hvor er ditt favorittsted i verden? Hvorfor akkurat dette stedet?
Mååå jeg velge ett? Det går jo ikke! Jeg velger 1. Lofoten 2. Costa Rica 3. Voss. Utelukkende på grunn av vakker natur, aktivitetstilbud og kule folk. Jeg elsker Vestlandet og Nord-Norge!

Er det noen du ser opp til? Hvem og hvorfor?
Jeg har helt siden jeg var liten sett opp til min fire år eldre bror, og har vel egentlig alltid fulgt hans fotspor hva det gjelder sport og livsstil. Jeg ville også alltid være like tøff, noe som var vanskelig da han var litt over kanten. Da han drev profesjonelt med skikjøring, reiste verden rundt og filmet, så jeg på det som drømmelivet. Nå har vi byttet roller og han er i fast jobb med hus og familie, mens jeg reiser verden rundt og filmer.

Hvilke egenskaper setter du pris på hos andre?
Åpensinnet, energisk og god humor. Mennesker med disse egenskapene koser jeg meg skikkelig med!

Hva er viktig for deg i hverdagen for å føle deg bra?
Frihet, fleksibilitet og nærhet til fin natur.

Hva har vært dine største usikkerheter når det kommer til karrieren/hobbyen din, og hvordan overkom du dem?
Jeg har egentlig aldri hatt noen usikkerhet. Tror det vanskeligste har vært å få andre til å forstå hvordan jeg tenker rundt det. Jeg tok en litt spontan pause fra bacheloren min for å flytte helt alene til Geilo for å stå på snowboard. Ingen skjønte hvorfor jeg skulle det og foreldrene mine trodde først jeg droppet ut av studiene. Det viste seg å bli det aller viktigste jeg kunne gjort for hobby/Instagram og ikke minst har det tatt meg til der jeg er i dag. Året etter dro jeg tilbake til California og fullførte bacheloren med full motivasjon og en hobby jeg hadde gjort til deltidsjobb. Magefølelsen min stemmer alltid!

Fortell noe du er stolt av å ha oppnådd:
Å bli ambassadør for GoPro og ta del i utviklingen deres. Jeg elsker GoPro over alt på jord og folk ser meg sjeldent uten et kamera i hånda. Da de tok kontakt med meg var jeg så overlykkelig at jeg begynte å gråte!

Har du et motto du lever etter?
Hakuna Matata! It means no worries. Jeg bekymrer meg svært lite. Kanskje litt for lite. Det ordner seg jo liksom alltid! Når det er sagt, er det et skikkelig privilegium å kunne bekymre seg så lite. Det betyr jo at man føler seg trygg uansett hva!

Hvor kommer din glede av å være så mye ute fra?
Det bygger vel på aktivitene jeg drev med. Jeg sto i bakken hver eneste dag etter skolen på barneskolen, ved siden av turning, og drev deretter med hest, som kun var utendørs. På ungdomsskolen var jeg nok mer opptatt av venner og fest enn alt annet, men fant utendørsgleden tilbake på videregående og har tvihold på det siden.

Har du noen tips til de som ønsker å finne på mer utendørs, men som kanskje synes det er vanskelig å prioritere eller som ikke helt vet hvor de skal starte eller hva de skal gjøre?
Hmm. Om man ikke vil ta så store steg som meg – å flytte rundt – så kan man jo enkelt starte med å bare komme seg ut sin egen dør for å gå på tur, ta et bad eller lignende. Det kan alle gjøre, uansett hvor de bor. Jeg går på «luftetur» hver dag, og da går jeg bare noen kilometer rundt i nabolaget, trekker frisk luft og hører på podkast. Så kan man bruke fridagene sine på å ta lengre turer i nær skog/fjell, eller reise på telttur/hyttetur litt lenger unna. Det er vanskelig for meg å fortelle hvordan noen kan prioritere det, da jeg selv har mye frihet. Når det er sagt, selv i eksamenstiden med 8-9 timers lesing hver dag, valgte jeg alltid en utendørsaktivitet framfor Netflix, hvis valget måtte bli én av dem. Men det er vanskelig for meg å fortelle hvordan andre skal gjøre det, da jeg selv er en person som lett velger bort fest og sosialt liv på lørdagskvelden, for å være frisk til å gjøre noe gøy på søndagsmorgen. Alle er rett og slett ulike og må finne sine egne utendørsgleder. Det kan jo være så mangt!

Hva er dine beste tips til folk som vil leve “sitt beste liv”?
Å følge sine egne drømmer og mål, ikke andres. Kall det gjerne klisjé, men jeg hører alt for mange være misfornøyd med retningen de har valgt, stedet de bor og/eller hva de driver med. Ofte er det press fra foreldre eller omgangskrets. Det er lite jeg syntes er mer trist enn når jeg hører at foreldre presser barna i visse retninger, for de får ikke støtte om de ikke går den veien. Det er kanskje veien til god økonomi, men ikke nødvendigvis det beste livet. Jeg tror veldig mange hadde hatt godt av å ikke stresse med valgene sine. Det er lov å prøve seg fram. Det er lov å ta feil valg. Det er helt greit å starte studier som 19 åring. Eller som 40 åring. Kanskje man vil bli lege som 20 åring, og i det man er ferdig utdannet vil man plutselig bli frilansfotograf i New Zealand istedenfor. Det er også helt greit. Man utvikler seg hele tiden, møter nye mennesker og interessene endrer seg deretter. Sånn er det bare.

Følg Karoline på Instagram: @karoline.fosse

Del dine tanker i kommentarfeltet