Årets farge 2020

Alle foto: Fargerike

Denne uken lanserte Fargerike, Norges største fargehandel, Årets Farge 2020 og inviterer oss med på en reise langs den vakre elvebredden.

Årets Farge 2020 er «Elvesand» FR1940, en myk og varm farge som er hentet fram med inspirasjon fra elva. Elvesand representerer livet i vann og på land, og ordet rommer en hel historie. Elven renner gjennom daler og Årets Farge 2020 viser oss landskapet slik vi kjenner det – det er stort og fargekartet viser oss hele verdensbildet, fra Finnmarksvidda til Nilen og Grand Canyon.

Hele verdensbildet i et fargekart

Elva er sitt eget habitat og er myk og hard på samme tid. Den deler opp granitt, flint og stein til mykere fragmenter som småstein og sand. Tar man opp en neve sand fra elvebunnen ser man mange vakre nyanser, fra det helt mørke og sorte til lyse sandkorn som reflekterer lyset.

– Det er dette som har inspirert årets fargekart, forteller Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Kartet viser oss sandfarger fra hele verden, helt fra de eksotiske rødbrune fargene rundt Nilen til de mer kjølige her i nord.

Levende farger

Fargekartet viser oss hele livet til elven. Elven skyter fart, men slakker av på viddene, den kan sirkulere og i de krappe svingene legger den igjen sand.

– Elven er stille, men brusende og levende på samme tid, forteller Henningsen.

Hun legger til:

– Meandre, buktene i elven, er gjerne de vakreste plassene.

Meandre er en vid sving i et elveløp i flatt landskap og oppstår som følge av vannets tendens til å renne i spiral når det renner langsomt på svakt skrånede underlag.

– Der finner man ofte de vakreste kombinasjonene av sand.

2020s fargekart består av 18 farger som er delt i to, akkurat slik elven gjør med landskapet. Du har de klassiske og rolige nøytralene i den ene enden og de sterke og dynamiske i den andre. Kartet består av seks fargehistorier: sofistikert elvesand, delikate sanddyner, varm vidde, ravnsvart lava, eksotisk varme og brent ørken – noe for enhver smak.

Del dine tanker i kommentarfeltet