Kule damer med Martine Egeland

Foto: Asbjørg Homme Lindeland

Først kjente du henne kanskje fra bloggen explode.blogg.no. Martine Egeland (24) har vært et kjent ansikt for mange i mange år. I 2013 la hun ned bloggen og satset på Instagram som plattform. I dag har hun nesten 200 000 følgere, og studerer og jobber på klesbutikken Urban ved siden av.

Hun har alltid likt å skille seg ut, og det har tatt henne langt. Her kan du lese om livet til Martine i dag, hvorfor hun sluttet å blogge og hennes beste tips til deg som vil følge drømmene dine.

Hva er bakgrunnen din?
To venninner opprettet bloggen “explode.blogg.no” for meg da jeg var 13 år gammel. Jeg tok det ikke veldig seriøst i starten, og det gikk vel cirka 2 år før jeg skjønte at det var gøy, og noe jeg ville ta seriøst. Etter det tok det ikke lang tid før jeg kom på topplisten på blogg.no og begynte å tjene penger. Jeg ble motebloggeren fra den lille byen som kun hadde én klesbutikk. Jeg brukte masse tid på å ta bilder hver dag, og skrev lange innlegg om erfaringene og meningene mine. Derfor betydde det mye å vinne kategorien “Beste dagens outfit” under Vixen Blog Awards i 2012, som 17 åring. Til tross for en ny driv i bloggingen etter å ha vunnet på Vixen, la jeg ned bloggen et år etterpå. Samme året (2013) ble jeg nominert til “Årets inspirasjon”, men ble kun finalist. Forståelig, da jeg omtrent hadde sluttet med bloggen på dette tidspunktet. Instagram ble bare større og større, så jeg skjønte at jeg kunne holde på med omtrent det samme der, bare at det kom til å ta opp mindre av tiden min. Jeg økte raskt følgere på instagram, og innen 2015 hadde jeg over 200.000 følgere. Da markedet utvidet seg, og man hadde mulighet til å tjene penger på Instagram, skjønte jeg raskt at blogg nok aldri kom til å bli en realitet for meg igjen. I dag holder jeg fortsatt på med Instagram, og jeg ser på det som en jobb, men velger å ha hovedfokus på studier akkurat nå, samt jobben min i klesbutikken Urban. 

Når startet du blogg, hvor lenge holdt du på og hvorfor valgte du å slutte?
Jeg startet å blogge i 2009 og sluttet i 2013. Da jeg sluttet å blogge var jeg på mitt siste år på videregående, i tillegg til å ha tre deltidsjobber ved siden av bloggen. Jeg merket at jeg trengte det sosiale rundt meg, mer enn jeg trengte bloggen – selv om den ga meg utrolig mye. Det handler om prioriteringer, og bloggen tok opp alt for mye tid. Planen var egentlig å bare ha en pause, som nå har vart i 6 år. 

Hva driver du med i dag?  
I dag er jeg midt i en bachelor i Markedsføring og Ledelse, jeg jobber som deltidsansatt på Urban og driver med Instagram ved siden av. Etter jeg la ned bloggen valgte jeg å fokusere hundre prosent på Instagram, og har gjort det til nå. Det har dabbet litt av de to siste årene. Algoritmene på Instagram har nok spilt en ganske stor rolle i at jeg har blitt mindre aktiv, men Instagram er fortsatt en stor del av hverdagen min. 

Hvordan fikk du interesse for det du driver med i dag?
At jeg startet med sosiale medier var helt tilfeldig, og egentlig tvunget litt på meg av et par venninner. Jeg har alltid likt å skille meg ut, så det å kunne få en plattform der jeg kan gjøre nettopp det, passet meg helt perfekt. Det at folk likte det jeg gjorde, hjalp selvfølgelig på interessen. 

Foto: Thomas Uleberg

Hvordan kom du dit du er i dag?
Jeg har nok vært veldig heldig, men mest av alt tror jeg at jeg skilte meg ut i forhold til andre bloggere. Jeg var en moteblogger fra en by som kun hadde én klesbutikk, og kledde meg i klær som alle hadde tilgang på og råd til. Det har vært mye hard jobbing, ingenting kom gratis. For eksempel så brukte jeg matfri på videregående hver dag i to år på å ta bilder. Det har nok gått litt utover det sosiale til tider, da jeg “bare måtte hjem å blogge” litt for ofte. Min største støttespiller gjennom tidene har vært min bestevenn, Jenny, som tok alle bildene i hvert eneste matfri, og har vært med gjennom alt!

Hva er drømmene og ambisjonene dine for fremtiden?
Jeg pleier å si at jeg «peaka» livet som 17 åring. Litt tull, men også sant. Selv om jeg nok skulle ønske at jeg hadde samme driven som tidligere, og kunne ta Instagram til nye høyder, så er jeg ikke like interessert som tidligere. Jeg tror jeg er for “normal” til å melke statusen min så veldig mye lengre. Håper jeg kan få bruk for erfaringene mine innen sosiale medier i en fremtidig jobb!

Hvordan starter du dagen på best mulig måte?
Jeg stresser veldig mye over veldig små ting, så så lenge jeg har god tid til å ta det rolig blir det en bra start uansett. Med god tid mener jeg at jeg har tid til å se på serier på telefonen mens jeg sminker meg.

Hva gjør deg mest inspirert? 
Folk som tør å være seg selv og gå sin egen vei, og ikke ser ut/er som alle andre. Jeg blir inspirert av den vanlige personen på gata, og reising gir meg mye. 

Når føler du deg lengst utenfor din komfortsone?
Events. Jeg er aldri mer ukomfortabel enn på et event, noe som har passa meg dårlig med valget om et liv på sosiale medier. Jeg er heller ikke glad i å bli tatt bilder av – surprise, surprise!

Hvordan drar du deg selv ovenpå når du har en dårlig dag?
Jeg tillater meg selv å ha det dårlig, men jeg er ikke en person som dveler over det, og jeg klarer å legge det til side. Jeg dyrker ikke, og selv om en dag kan starte dårlig, så kommer man jo aldri noen vei ved å holde fast på det utover dagen. Jeg mener alt handler om tankesettet, og at det å la en dårlig dag gå ut over andre kun er egoistisk.

Er det noen du ser opp til? Hvem og hvorfor?
Mamma! Hun er fryktløs, driter i hva andre mener og synes om henne, og er snill og omtenksom mot alle hun møter. Ingenting stopper den dama.

Hvilke kvaliteter setter du pris på hos andre?
At folk har egne meninger, tør å si ifra, at de er rettferdige, omtenksomme og har humor. 

Foto: Emma Sukalic

Hva er viktig for deg i hverdagen for å føle deg bra?
God mat! Jeg er altfor flink til å “unne meg noe godt”, og bruker masse penger og tid på mat. Middag er dagens høydepunkt, og hvis jeg ikke får noe jeg elsker blir jeg furt. 

Hva har vært dine største usikkerheter når det kommer til karrieren din, og hvordan overkom du dem?
Jeg er fra en liten by, der det ikke var tillatt å skille seg ut. Folk likte det ikke når jeg startet å blogge, og det ble ikke noe bedre når jeg faktisk gjorde det bra heller. Jeg har aldri fått veldig mye dritt, men det er fra folk i nærområdet. Så min største usikkerhet er hva folk rundt meg, og mine nærmeste egentlig har syntes om meg. Det som ikke dreper deg gjør deg sterkere. Jeg er den personen jeg er i dag, nettopp fordi veien til å bli “meg” var tøff. Den dag i dag ville jeg ikke vært foruten det, jeg føler jeg er veldig rusta og tåler det meste.

Fortell noe du er stolt av å ha oppnådd:
Vixen blog awards 2012! 17 år gamle Martine vant kategorien “Beste dagens outfit”, som førstegangsnominert. De andre i kategorien min så jeg på som veldig “in the game”, så det var absolutt ikke forventet å vinne. Det var veldig stort for meg, og jeg måtte omtrent bli dyttet opp på scenen. Så surrealistisk var det.

Har du et motto du lever etter?
Nei, men siden jeg sa “det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere” over her, så det må vel bli det, uten at det er noe jeg “lever etter”. Jeg har aldri vært en motto-kind-of-girl.

Hva er dine beste tips til noen som vil følge drømmen sin?
Bare gjør det! Legg til side alle unnskyldninger og tvil, og hopp ut i det. Ikke la frykten av hva andre måtte mene og tro om deg og ditt ta over. 

Hva tror du er viktig for å leve “sitt beste liv”?
Vær deg selv, og bruk litt tid på å finne ut av hvem det faktisk er. Med en gang man slutter å se på andre og strebe etter det andre gjør eller har, hvordan de lever livet sitt, hvordan de ser ut – da kan man begynne å leve sitt beste liv.

Følg Martine på Instagram: @martineegeland

Del dine tanker i kommentarfeltet