La dette bli fokuset denne julen: Åtte hyggelige og stressfrie ting du kan gjøre i julen

Når man er liten er julen ofte årets store happening – det er ofte en gledelig og bekymringsfri tid, hvor man kan sitte foran TV-skjermen og se julefilmer og spise godteri store deler av dagen. Maten er god, man får åpne pakker og leke med de nye lekene som lå under treet. Når man blir eldre, derimot, kan ofte juletiden føre med seg mer stress enn kos. Fokuset går over til å finne de perfekte gavene, lage den beste julemiddagen og rekke alt som skal rekkes. I tillegg er det ofte et press om å holde stemningen på topp hele tiden, for det er jo tross alt jul.

Denne julen velger jeg å boikotte alt stress, og jeg håper du vil bli med meg. La fokuset bli på avslapning, kvalitetstid og kos. Sitt en hel dag foran TV-en med julefilmer, mens du spiser godteri og pepperkaker til frokost. Lek i snøen eller gå på ski, spis god mat, ha gode samtaler med de du er glad i og ta igjen tapt tid med venner og familie. La alt stress ligge igjen i en skuff, som du ikke åpner opp igjen før på nyåret.

Her er en liten liste over hyggelige og stressfrie ting du kan gjøre i julen:

Først og fremst: Gjør det DU har lyst til å gjøre
Følg dine egne tradisjoner eller lag nye om du vil. Det er alltids familieselskaper å delta i og andre ting som bør prioriteres, men det tar opp bare en liten brøkdel av tiden. La resten av ferien gå til å gjøre det du selv har lyst til. Og til alle skilsmissebarn: Prøv å legg vekk dårlig samvittighet og stress over hvor du skal være når. Lag en plan eller ta hver dag som den kommer, hva enn som er best for deg.

Bruk tid på kjøkkenet
Om du liker å lage mat er juleferien en god tid til å teste ut nye oppskrifter. Enten om du vil prøve deg på julemat eller ha en pause fra alt som har med jul å gjøre og lage et deilig måltid med andre smaker. Eller du kan bake om du foretrekker det. Bruk tid på kjøkkenet bare for kos!

Ha pysjamasfest med søskener, venner eller hele familien
Ta på den diggeste pysjamasen du eier, samle alle sammen i sofaen, sett fram godteri, snacks og julebrus og snur favorittfilmene!

Gå på gravlunden
Julen en fin tid å besøke gravlunden om du har noen å besøke der. Det er tente lys overalt og ganske magisk. Du kan også ta med noen ekstra lys eller blomster, som du kan sette på gravene som ikke har noe. En fin ting å gjøre om du føler for det.

Ha julebrunch med familie eller venner
Det å lage en sen frokost full av deilig mat i godt selskap er noe av det beste med juleferie, synes jeg. Det trenger ikke å være så vanskelig heller, gå til innkjøp av rundstykker og noe enkelt pålegg som alle liker. Kok fersk kaffe, og sett frem juice og te/kakao – så er det noe for alle.

Feire vennejul
Hva med å samle vennegjengen for en skikkelig hyggelig julefeiring? Med julemat, gaver, spill og fine samtaler. Maten kan lages i fellesskap og man kan ha «secret santa» i stedet for at alle kjøper gaver til alle.

Arrangér spillkveld med familien
Når man blir eldre er det gjerne mindre kvalitetstid med familien, og da er spillkveld en hyggelig aktivitet å gjøre. Samle hele gjengen og ha en hel kveld full av latter og smil.

Ta med noen hjemmelagde cookies på besøk til besteforeldre og ha den gode samtalen
Spør om barndommen til besteforeldrene dine, hvordan de møttes og hva som har vært deres drømmer i livet. Spør om råd og tips, fortell om dine drømmer og bekymringer. Ha dype og gode samtaler med det som sannsynligvis er de klokeste menneskene i livet ditt.

Finn frem barnet i deg
Ta på varme klær og ta med noen ut i snøen for å leke som barn. Lag akebakke, skihopp og snøhuler. Ta på skøyter og dans rundt på isen. Deretter kan dere gå inn i varmen og varme dere på en stor kopp kakao og noen pepperkaker!

Har du noen flere forslag å legge til listen? Del gjerne i kommentarfeltet!

Del dine tanker i kommentarfeltet