Små endringer du kan gjøre for å leve mer miljøvennlig

DSC00271-3
Måten vi lever på i dag er ikke spesielt bærekraftig. Heldigvis er det flere små endringer vi kan gjøre hver dag for å være litt snillere mot miljøet.

Jeg tror det viktigste første steget er at vi alle blir mer bevisste og tar smartere valg. Vi må starte et sted, og så kan vi heller innføre mer og mer i hverdagen etterhvert. Det er viktig å vite at det du gjør faktisk har noe å si. Hvis alle tenker at de ikke kan gjøre en endring fordi de «bare er én person» kommer vi ingen steder. Hvis alle gjør noe, vil det ha mye å si.

Spis mindre kjøtt
Du trenger hverken bli veganer eller vegetarianer, men å kutte inntaket av kjøtt og meieriprodukter er en effektiv måte å leve mer miljøvennlig på. Begynn med å innføre noen kjøttfrie dager i uken, så vil du fort merke at det finnes et hav der ute med gode og spennende matoppskrifter som ikke krever kjøtt og meieriprodukter. Bli mer bevisst og innfør flere grønnsaker i kosten din, så er du allerede godt på vei.

Bruk mindre plast
Dette er viktig. Vi er nødt til å kutte ned bruken av plast. Heldigvis er det enkle grep for å bedre plastbruken. Ta med deg et tøynett når du skal handle og la være å legge frukt og grønnsaker i plastposer. Hjemme kan du bruke plastposer med zip-lock i stedet for vanlige brødposer. Disse kan nemlig vaskes og brukes flere ganger.

Resirkuler 
Det er ganske enkelt – resirkuler søppelet du bruker. Plast i én beholder, mat i en annen, restavfall for seg og papiravfall for seg, pant flasker og kast glass og metall i riktige beholdere.

Velg transportmiddel bevisst
Du trenger ikke å kjøre hvor enn du skal. Ta bussen, trikken eller toget. Vil du ikke det, kan du gå eller sykle. Skal du langt kan du vurdere hvilket transportmiddel som er best. Tog er bedre for miljøet enn andre transportmidler, og fly og cruiseskip er miljøverstinger.

Ikke bruk og kast
Vær bevisst over hvor du shopper, og hvor produksjonen holdes. Prøv å finne lokale produkter og/eller produkter som er laget under bærekraftige forhold. Handle heller klær og sko på bruktbutikker enn kjedebutikker, og ikke kjøp mer enn du trenger. Det samme gjelder matvareprodukter. Ikke kjøp mer enn du trenger, og prøv å kaste så lite som mulig. Dette kan være tøft å forholde seg til i en travel hverdag, men det handler om planlegging. I tillegg bør du gjerne handle lokale matvarer om du kan.

Bruk termokopp i stedet for pappkrus
Kjøper du ofte kaffe på farten? Da kan det være lurt å ha med sin egen termokopp. De fleste kaféer fyller gjerne på den i stedet for et pappkrus. Bruker du papp likevel må du huske å resirkulere den. Toppen i plastavfall og koppen i papiravfall.

Har du flere gode tips til hvordan vi kan leve mer miljøvennlig? Kommenter dem under.

2 kommentarer om “Små endringer du kan gjøre for å leve mer miljøvennlig

Del dine tanker i kommentarfeltet