Opplev autentiske Marrakech på sykkel

Pressetur: Sponset reise med TUI Care Foundation

Det mest spennende jeg vet ved å reise er å lære nye ting om nye kulturer. En reise til Marrakech åpner en helt ny verden. Full av nye smaker, lukter, tradisjoner, religion og kultur. Som hvordan de heller teen høyest mulig for å vise respekt, hvordan de alltid vasker hendene før måltid, hvordan de lager farger for å farge klær, eller smykker symboliserer fertilitet eller beskytter mot djevelen.

Det mest interessante med Marrakech er de store kontrastene mellom rikt og fattig, rent og skittent, gammelt og nytt, men også fra Norge og norsk kultur. Selv finner jeg Marrakech magisk. Det er så mye kultur og historie at alt man vil er å se mer av hva denne byen har å by på. Akkurat det fikk vi muligheten til med Pikala Bikes. Vi fikk sett det autentiske Marrakech fra sykkelsetet.

TUI Care Foundation og Pikala Bikes

Min siste reise til Marrakech var sammen med TUI Care Foundation, som ble grunnlagt av TUI i 2016. De arbeider for å gjøre turisme mer bærekraftig, samtidig som de lager nye muligheter for unge mennesker og bidrar til bedre lokalsamfunn gjennom turisme. Sammen med lokale aktører utdannes og trenes unge mennesker, unge entreprenører støttes, miljøet på feriedestinasjoner beskyttes og bærekraftig levebrød for lokale skapes. I dag arbeider TUI Care Foundation med prosjekter i blant annet Tyrkia, Spania, Hellas, Egypt, Sri Lanka og Marokko.

Nederlandske Cantal Bakker flyttet til Marrakech og startet Pikala Bikes.

Et av prosjektene TUI Care Foundation støtter og jobber med er Pikala Bikes i Marrakech. «Pikala» betyr sykkel på gatespråket i Marokko. Det var nederlandske Cantal Bakker som kom på idéen da hun ferierte i byen. Hun ville oppleve mer av byen og lånte en sykkel fra en gammel mann på gata. Forskjellen hun merket var stor. Ingen så på henne som en turist lenger, folk smilte, vinket og viste tommel opp, i stedet for å rope etter henne på gata. Hjernen begynte å spinne og hun kom frem til en sum av positive virkninger ved å innføre sykkelturisme i byen.

Pikala tilbyr guidede sykkelturer for turister, men er mye mer enn det. Lokal ungdom trenes opp til å bli sykkelmekanikere, turguider og til gjøre administrative oppgaver. De har også sykkelkurs for unge jenter, samt engelskkurs og økonomikurs. I dag er Pikala arbeidsplass for 30 unge, lokale marokkanere, de har trent opp rundt 90 ungdommer og nådd omtrent 150 unge kvinner med deres sykkelkurs for å styrke kvinners rettigheter.

Offentlige steder er nemlig ikke så trygt for kvinner, og det er mye seksuell trakassering i Marokko. Familier holder gjerne jentene hjemme for å holde dem trygge og hindrer dem i å gå deres egen vei. Syklene forhindrer mye av den seksuelle trakasseringen og gir også jenter større frihet.

Pikala Bikes holder sykkelkurs for unge jenter for å styrke deres frihet og rettigheter.

Sykkel som frihet

Fra gammelt av er det sett ned på å bruke sykkel i Marokko. Det har stort sett vært et fremkomstmiddel for de fattige. De aller fleste bruker mopeder og scootere i Marrakech. Cantal Bakker vil endre synet på sykkelen gjennom Pikala. Hun vil få ungdom til å forstå at sykkelen er et verktøy som gir frihet. At det er bra for det sosiale, fordi det er enklere å komme seg frem og tilbake, at det kan brukes til arbeid og utdanning, og at det er bra for miljøet, byens infrastruktur, helse, turisme og mobilitet. I tillegg fører sykkelen til at jenter opplever mindre trakkassering, fordi det går for fort til at mennene kan ta på eller rope etter dem når de sykler.

Mange av de unge jentene hadde aldri syklet før sykkelkurset med Pikala.

Vi var med på to av sykkelturene Pikala tilbyr. Selv er jeg vanligvis hverken fan av guidede turer eller å sykle, men disse turene synes jeg – med hånden på hjertet – var helt fantastiske. Med Pikala Bikes får du oppleve det autentiske Marrakech, samtidig som du får en gyllen mulighet til å snakke med lokale unge mennesker, som kan fortelle om hvordan det er å leve som ung i Marokko i dag. La meg ta deg med på en liten tur gjennom Marrakech med Pikala:

Er du i Marrakech er du nødt til å titte inn i Riadene, som er små oaser midt i den trange og travle medinaen.

Marrakech City Tour

Soukaina (22) og Ali (24) er våre sykkelguider. På sykkeltur med Pikala får alle grupper minst én sykkelguide – to hvis dere er flere enn fire. Turen går gjennom medinaen, som er Marrakech sin gamleby, samt noe på utsiden og i de nyere delene av byen. Tilsammen tar det tre timer, og inkluderer et kaféstopp, hvor alle får fersk juice og kaker. I tillegg er det selvsagt tid til å stoppe for å ta bilder underveis.

Første stopp på turen er Sidi Bel Abbas. En moské hvor flere lokale kommer for å bli helbredet. Det er flere blinde på stedet, som tror på at de vil få synet tilbake ved å be i moskéen. Hver bydel i Marrakech inneholder én moské, et bakeri og et Hammam, som er et tradisjonelt marokkansk spa. Derfor er neste stopp et av de lokale bakeriene, hvor vi får se hvordan de lager de tradisjonelle marokkanske brødene, Khobs. Det er nesten som en gruve innvendig, hvor hele rommet er fylt av røyk og steinovenen i enden av rommet gjør det alt for varmt. Mens vi står og svetter, får vi servert helt ferskt brød. Tre unge gutter følger oss ut igjen og i dét vi kaster oss på syklene, tar de en slags trillebår, fyller den med brød og går for å levere dem til butikkene som selger videre.

Veien videre går gjennom et torg med tuting, roping, kaos, lyder og sterke lukter. Så ankommer vi Souk’en i den jødiske bydelen. Det er trange markedsgater, hvor de selger alt fra skjerf og sko til brød og ferskere kylling enn du sannsynligvis ønsker. Her ser du levende kyllinger i bur bakerst i bodene, som slaktes rett foran deg om du vil kjøpe en. Vi sykler heldigvis fort forbi, men får likevel med oss det kaotiske og levende miljøet inne i souk’en.

Utsikten fra kaféen Clock

Vi stopper ved et Hammam – marokkansk spa – og får høre om tradisjonene der. Her kommer kvinner og menn én gang i uken. Kjønnene er adskilt, for inne i spaet er du helt naken, og alle skrubber hverandre – om de kjenner hverandre eller ei. Det er nok virkelig en opplevelse, men kanskje ikke noe for deg som er sjenert. Turen går videre ut av medinaen, hvor alt er roligere, det er åpent og mye bedre plass. Vi sykler gjennom den nye og moderne delen av Marrakech, og ser hvor store kontrastene er. Her er gatene rene, med plantede blomster og trær ved veiene og butikker som Luis Vuitton og Dior. Vi sykler litt på utsiden før vi sykler inn igjen gjennom muren som omringer gamlebyen. Siste stopp er kaféen Clock, en fargerik og hyggelig liten oase, med en takterrasse som gir utsikt over byen. På menyen står ferske juicer, marokkanske kaker og mynte-te.

Ørkentur i utkanten av Marrakech

Pikala tilbyr også en sykkeltur i utkanten av byen. Det er en solnedgangstur i ørkenen, noe som vil si at det til tider er tungt å sykle, da veien består av grus og sand. I tillegg er det varmt! Turen varer i cirka 1,5 time.

Dette er ikke turen for deg som ikke er så aktiv, jo mindre du vil gi deg selv en liten utfordring. Misforstå meg rett, en gjennomsnittlig person klarer denne turen fint, både store og små. Bare vit at du vil svette litt. Og: Smør deg godt med solkrem!

På denne turen får du kunnskap om hvordan du overlever i ørkenen, hvordan du finner vann, mat og retning. I tillegg får du se hvordan de lokale lager fliser og pulverfarge.

Hele turen avsluttes på hotellet Villa Janna, hvor du får servert deilig mat og te. På takteressen kan du se solen gå ned bak fjellene og farge himmelen med duse rød- og rosafarger.

Andre tilbud

Pikala Bikes har enda flere tilbud. «The Adventure Tour» er fire timer med med aktivitet på veien. Her skal du løse gåter, snakke med karakterer i rollespill på veien, bake brød og besøke attraksjoner. I tillegg har de «Beer bike», en sykkeltur for de øltørste.

Prisene på turene ligger fra 250-400 dirham. 100 dirham tilsvarer cirka 92 kroner.

Del dine tanker i kommentarfeltet