Andre ser på deg som intelligent og dyktig, men du tviler på egne evner – kjenner du deg igjen?

De rundt deg ser deg som intelligent, kunnskapsrik og dyktig, men selv tviler du på dine evner og kompetanse. Du kan føle at du ufortjent eller uriktig har oppnådd posisjoner eller suksess på grunn av tilfeldigheter, flaks eller falske forutsetninger.

Du føler deg som falsk vare, at du er en svindler og bedrager. Du føler at du på langt nær er så kompetent som «alle» rundt deg tror, og at anseelsen har oppstått ved en ren misforståelse.

Og du er hele tiden bekymret for å bli avslørt som bedrager.

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen over? Det er du ikke alene om. Det er estimert at over 70 prosent av menneskene på jorda opplever det som kalles bedragersyndromet.

Beskrivelsene over er tatt fra Wikipedia og Psykologi.no, som også oppgir at mennesker med bedragersyndrom konstant føler seg usikre og har en underliggende redsel for å bli oppdaget som bløffmakere på sitt felt, på tross av sine gode resultater og anerkjennelse. Tilstanden kan likevel være en positiv drivkraft – fordi den får en til å stå på ekstra for ikke å bli «avslørt».

Jeg fant denne vidoen i går og synes det hele var så fascinerende. Av og til kan det hjelpe å høre en forklaring på tanker man har. Når hele 70 prosent av jordas befolkning føler på dette, ville jeg gjøre litt research og dele med deg. Kanskje går du inn i helgen med bedre følelse eller forståelse av egne tanker.

Del dine tanker i kommentarfeltet