Spis deg stressfri: Boken du vil ha i hylla

«Vi blir alle stresset fra tid til tid, men når stress fortsetter over dager, uker og til og med måneder kan det føre til depresjoner, lite energi og seriøse fysiske og psyiske problemer. Enkelte grunner til stress kan ikke løses over natten, men det er endringer du kan gjøre som vil funke øyeblikkelig. Ved å ta kontroll over hva du spiser og drikker kan du hjelpe kroppen din tilbake til et avslappende sted, så du både fysisk og emosjonelt er bedre forberedt til å håndtere hva enn livet slenger på deg.»

Slik starter innledningen i boken «Eat Yourself Calm. Ingredients & Recipes to Reduce the Stress in Your Life» av Gill Paul – en bok som inneholder nøkkelmat som er bevist å redusere stress. Innledningsvis får du lære hva stress er og hva som er de langsiktige effekter av stress. Blant annet at det senker immunforsvaret, øker kolesterolet, gir høyt blodtrykk og fordøyelsesproblemer, skiller ut kortisol i kroppen, gir dårlig søvn og så videre.

Jeg er alltid skeptisk til løsninger som virker for gode til å være sanne eller litt for enkle. Derfor er jeg også skeptisk til bøker som denne, hvor løsningen fremstår som «bare spis dette, så blir du bra». Så enkelt er det altså ikke, og det må selvsagt mer til enn å spise enkelte matvarer for å redusere stress. Det er uansett spennende å utforske for å se om det er noe som kan gjøre en forskjell hos deg.

Likevel synes jeg det interessante ved denne boken er at den kan gi litt bevissthet. Ikke bare forteller den deg om risikoene ved stress over lang tid, den forteller deg om hvordan du kan spise deg roligere og lister opp en haug matvarer med fordeler, hvordan du kan spise det, hva det inneholder og så videre. I tillegg får du over 60 digge oppskrifter med disse matvarene. En bok som inneholder litt av hvert altså, og som du i det minste kan hente litt inspirasjon fra.

Slik spiser du deg stressfri – seks steg fra boken «Eat Yourself Calm»:

Hold blodsukkernivåene stabile
Når kroppen er stresset higer den gjerne etter fet og sukkerholdig mat, som vil gi store svingninger i blodsukkeret. Spis heller mat som gir stabil energi over tid og spis jevnlig.

Velg mat som grønnsaker og bønner for å få en rolig og stabil økning av energi.

Topp opp med vitamin B
B-vitaminer støtter nervesystemet og hjernefunksjonen, og stimulerer produksjonen av «feel good»-hormoner, som serotonin.

Velg mat som fullkorn, sopp, fisk, fjærfe, nøtter, grønnsaker og bønner.

Spis masse antioksidanter
Antioksidantvitaminer som A, C og E er med på å styrke immunforsvaret og beskytter kroppen mot skadelige effekter av lange perioder med stress.

Velg mat som frukt og grønnsaker med sterke farger, det er de som inneholder mest antioksidanter.

Ta vare på fordøyelsessystemet
Det er flere måter å ta vare på fordøyelsen: Få i deg masse fiber, drikk masse vann, inkluder yoghurt med levende kulturer av sunne bakterier.

Unngå mat som burger, pizza og fritert mat.

Frem avslappende søvn
Kalsium, magnesium og enkelte aminosyrer hjelper til en god og dyp søvn.

Velg mat som havregryn, avokado, søtpotet, brun ris, yoghurt med aktive bakterier, mandler.

Reduser koffein og alkohol
Koffein produserer mange av de samme effektene i kroppen som stresshormoner, derfor bør du holde deg til få kopper om dagen i perioder hvor du er stresset. Alkohol virker deprimerende og vil ofte ødelegge en dyp søvn. Likevel kan et glass rødvin være sunt av og til, da det inneholder høye mengder antioksidanter.

Noen av matvarene boken har listet som mat for å redusere stress er: Mørk sjokolade, havregryn, laks, ingefær, blåbær, spinat, pistasjnøtter, søtpotet, beter, kanel, popcorn, mango.

Du finner boken som E-bok hos Ark, eller du kan bestille den fra blant annet Amazon og Ebay.

En kommentar om “Spis deg stressfri: Boken du vil ha i hylla

Del dine tanker i kommentarfeltet