Dette bør du bruke penger på i 20-årene

20-årene er en livsperiode hvor studier og karriere går om hverandre, hvor du har god råd den ene måneden og er skrapt den neste, hvor det skjer ting hele tiden, hvor du har livsglede og ambisjoner, mens neste dag føles grå og kjip, og hvor du begynner å finne ut av livet som voksen.

Penger er ofte et stort tema, og det kan både være en bekymring eller en frihet. Du kan være usikker på hvor du skal prioritere pengene dine, slite med dårlig samvittighet og kanskje være usikker på økonomisk fremtid.

For å hjelpe deg har jeg laget en liste over åtte punkter du kan bruke penger på med god samvittighet i 20-årene. Det hele handler om å investere i egen fremtid, vekst og lærdom.

Les også: Ti ting du ikke skal føle på i 20-årene

Åtte ting du ikke skal ha dårlig samvittighet for å bruke penger på i 20-årene:

Opplevelser
Er det en tid i livet hvor du ikke trenger å ta hensyn til særlig mange flere enn deg selv er det i 20-årene. Derfor bør du bruke disse årene på å oppleve mest mulig. Det kan være alt fra fallskjermhopping, vinsmaking, surfekurs, en god matopplevelse eller en teaterforestilling.

Reiser
Å reise til nye steder lærer deg om andre kulturer, språk og historie. Det gir deg innblikk i hvordan verden fungerer og gir deg større forståelse. I tillegg vil du vokse som person av å reise, ved å hele tiden lære nye ting om deg selv og omgivelsene.

Studier
Er du usikker på om du skal ta det studiet du ønsker fordi det koster? Ikke tenk på det. Å studere noe du er interessert i eller brenner for er en direkte investering i din egen fremtid. Ingen studier er bortkastet, du vil alltid komme fra det med mer kunnskap enn du hadde. Dette gjelder også utveksling, som er neste punkt:

Utveksling
Mange er kanskje usikker på om de skal reise på utveksling eller ei, fordi det fort kan bli dyrt og føre til ekstra gjeld fra studielånet. Likevel er utveksling noe av det beste du kan gjøre for deg selv. Det vil lære deg enormt mye om deg selv, du vil få mulighet til å ta fag du kanskje ellers ikke ville kunnet, du får mulighet til å bli bedre i språk, få nye venner og kontakter og det er attraktivt for arbeidsgivere. I tillegg er utveksling en opplevelse for livet, som jeg unner alle å oppleve.

Mat
Mat er selvsagt viktig for å komme seg gjennom dagen og gi næring til kroppen, men det er også en sosial arena hvor du får tid med nære og kjære. I tillegg er et godt kosthold viktig for en god helse. Gi kroppen den energien, næringen og kjærligheten den trenger!

Investering i fremtid
Det lønner seg å investere i egen fremtid. Du kan for eksempel investere i aksjer og fond, fylle opp BSU-kontoen og kjøpe en leilighet.

Les også: 20 ting alle kvinner bør gjøre i 20-årene

Investering i karriere
Du kan sjeldent tape ved å investere i egen karriere. Ta de kursene du tenker vil lønne seg, kjøp det kameraet som tar fotografen i deg til neste nivå, kjøp en PC som fungerer optimalt til ditt bruk – og samme med telefon. Bare vit at du vil få tilbake for det du investerer i nå. Ikke kjøp det dyreste kameraet om du tror at det ikke vil gi deg jobbene for å betale tilbake, for eksempel.

Trening
Alle vet at fysisk aktivitet er bra for deg. Ikke bare er trening bra for din nåværende og fremtidige helse, det er også en arena for å være sosiale og gjøre noe som gir deg glede i hverdagen. Derfor kan du med god samvittighet betale for treningssenter, yogakurs, kick-boksing eller hva enn det måtte være.

Del dine tanker i kommentarfeltet