Syv ting du kan gjøre når hverdagen føles overveldende

Vi har alle perioder med litt for mye å gjøre, litt for mange baller i luften og et litt (alt for) høyt stressnivå. Det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne, noen ganger kan du kanskje til og med føle deg litt handlingslammet. I slike perioder er det lurt å finne de tingene som hjelper deg med å finne roen og få tilbake kontrollen.

Etter flere runder med «hvor-skal-jeg-begynne-ææ-jeg-er-så-stressa-åå-jeg-mister-kontroll» og et fullstendig kaos i topplokket har jeg funnet noen metoder som hjelper meg ned på bakken, og til å finne tilbake kontroll og ro. Derfor tenkte jeg å dele det med deg:

Få oversikt
Når noe føles overveldende er det ofte fordi du føler du ikke har kontroll. Derfor gjelder det å sette seg ned, få en oversikt og deretter ta tilbake kontrollen. Dette kan du gjøre ved for eksempel å skrive en liste over alt som må gjøres. Når du ser det svart på hvitt vil det virke mindre overveldende. Det gir også en god følelse av kontroll når man kan krysse ut én og én ting fra listen.

Fokus på én ting av gangen
Etter du har fått oversikt gjelder det å holde fokus på én ting av gangen. Du kommer ingen steder om du lar alt svirre rundt i hodet uten å klare og ta fatt. Begynn øverst på listen eller med det som haster mest, gjør deg ferdig med det, kryss av på listen og fortsett nedover.

Puste og meditere
Når du føler deg overveldet og stresset er det lett å puste overfladisk. Altså, du trekker ikke pusten ordentlig ned i magen. Derfor bør du sette av tid til å gjøre noen pusteøvelser eller noen minutter med meditasjon én eller flere ganger om dagen i slike perioder.

Gå i naturen
Det sies at å gå turer i naturen er som terapi, og det ligger noe sant i det. Ikke bare virker grønnfarge beroligende, men du får også frisk luft og får vært et sted uten så mange distraksjoner. Legg gjerne igjen telefonen hjemme.

Trene
Trening skiller ut hormoner i kroppen som har positiv effekt mot stress, og fysisk aktivitet kan også ha positiv innvirkning på humør og velvære. Regelmessig fysisk aktivitet kan også føre til bedre søvn.

Deleger arbeid eller be om hjelp
Hvis du har vann over hodet er det ingen ting feil ved å be om litt hjelp. Kanskje har du kollegaer som kan ta en oppgave for deg, eller en venn som kan hjelpe deg med noe. Det skader aldri å spørre, de som er rundt deg vil som oftest gledelig hjelpe til!

Drikk nok vann og få i deg nok næring
Det er viktig å få i seg nok vann og næring i hektiske perioder. Husk at rask energi, som sjokolade, boller og brus, kun gir deg et lite oppspring før energien faller ned igjen. Hold deg hydrert med vann, og spis mat som gir langsomt økende energi og som holder lenge. For eksempel havregryn, grovt brød med korn, linser og grønnsaker.

Husker du denne? Slik kan du spise deg stressfri

Del dine tanker i kommentarfeltet