Tipsene for å holde deg produktiv med hjemmekontor

På grunn av korona-viruset har de aller fleste blitt bedt om å ha hjemmekontor. For meg som er selvstendig næringsdrivende er hjemmekontor en dagligdags greie, og jeg begynner å få teken på det. Derfor tenkte jeg å dele tips med deg som kanskje ikke er så rutinert ennå. Det er tross alt lett å bli distrahert i eget hjem.

Sett alarmen tidlig og kom deg opp! 

Selv om du er hjemme betyr ikke det at du kan sove bort hele dagen. Det gjelder å lage noen rammer. Start arbeidsdagen til samme tid hver dag, så godt det lar seg gjøre. Sett alarmen på 0700, så har du tid til å slappe av med en kopp kaffe og en næringsrik frokost før du setter i gang med arbeidet. I likhet bør du også prøve å holde de samme arbeidstidene som du ville hatt om du skulle reist på kontoret.

Kle deg og fiks deg som alltid

Selv om du ikke skal ut av huset med det første er det lurt å kle på seg og sminke seg som vanlig. Det handler om å beholde rutiner, og på den måten føler du at dagen har begynt og at du er klar til å ta fatt på det dagen har å by på. I tillegg føler du deg gjerne mer våken og fresh – klar for dagen!

Finn en sone

Finn et sted i hjemmet som er arbeidsplassen. Slik gjør du det lettere for deg selv å være produktiv. Det kan være lenestolen i hjørnet, kontorplassen på det ekstra rommet eller ved spisestuebordet. Her skal det jobbes, og alle andre steder har du fri. Da blir det lettere å skille mellom jobb og fritid også.

Skriv ned gjøremålene dine 

Hver dag bør du skrive ned alt du skal gjøre. Det kan være vanskelig å holde fokus når man sitter hjemme, men dersom du har en liste med alt du skal få gjort er det lettere å jobbe for å krysse av gjøremålene. Start med det viktigste og jobb deg nedover listen.

Legg vekk telefonen

Telefonen er kanskje den største distraksjonen av alle, så den skal legges vekk. Snu den opp den, bruk Hold-appen eller legg den i et annet rom. Ikke la Instagram-notifications og kattevideoer hindre deg i å jobbe godt og effektivt.

Gi deg selv belønninger underveis

Sett deg små mål gjennom hele dagen og gi deg selv belønning når det er nådd. For eksempel kan et mål være at du skal jobbe én time helt uten forstyrrelser, og deretter gir du deg selv 10-15 gode minutter med pause, hvor du kan fylle på kaffekoppen, puste litt og sjekke sosiale medier. Så kjører du en ny intervall. Neste gang kan belønningen være en sjokoladebit.

Jobb smart

Det aller beste tipset for deg som jobber hjemme er å jobbe smart. Det betyr at du jobber effektivt: Ta for deg de oppgavene du må gjøre og gjør dem ordentlig. Legg vekk alle distraksjoner og blir ferdig medd det du skal raskt. Så kanskje du får litt kortere dager på kjøpet.

Uten mat og drikke duger helten ikke

Sørg for å ha rikelig med kaffe/te/vann og god, næringsrik mat i hjemmet. Ikke bytt ut kantinematen med tørre brødskiver med ost. Ta deg heller en litt lengre pause midt på dagen for å lage en deilig lunsj. God mat er med på å holde energien og motivasjonen oppe. I tillegg kan det være kjekt å ha tilgang på oppkuttet frukt, nøtter og lignende, som du kan knaske på dersom sulten melder seg mellom slagene.

Vær disipliert

Det aller viktigste når man jobber hjemmefra er å være disiplinert. Du må starte dagen tidlig, jobbe uten for mange pauser (og jobbe effektivt), og når arbeidsdagen er over gjelder det å legge fra seg alt som har med jobb å gjøre. Den mailen kan vel fint vente til i morgen? Mitt motto mtp mail: Er det veldig viktig, så ringer de.

Del dine tanker i kommentarfeltet