Fotografene tipser: Slik er du kreativ med kamera

Fotografene tipser: Slik er du kreativ med kamera urban twenties
Foto: Stian Van Der Meeren

De legger stadig ut nye, kreative bilder. De leker seg med kamera, inspirer med sin kreativitet og koser seg mens de gjør det. Derfor har jeg tatt en prat med fotograf Stian Van Der Meeren og fotograf og kreatør Helene Myhre for å høre deres beste tips til hvordan DU kan leke deg med kamera og finne på nye og kreative idéer. Her er det bare å notere seg tipsene!

Hvordan tenker du når du vil være kreativ og finne nye måter å ta bilder på?

Helene:

Først og fremst prøver jeg så godt det lar seg gjøre å være original. Det er veldig vanskelig siden «alt» er gjort før. Derfor liker jeg å kombinere ulike idéer jeg har, slik at de sammen forhåpentligvis kan skape noe nytt. Så leker jeg meg litt med ulike vinkler, perspektiver og ser om jeg kan ta i bruk noen elementer som gir bildet litt mer dybde. Dette kan for eksempel være en forgrunn, et fargerikt klesplagg eller grafiske elementer gjort i etterarbeidet.

Stian:

Det viktigste for meg er å tenke på hvor jeg kan få inspirasjon fra. Jeg bruker ofte YouTube, Instagram og Pinterest for å hente kreative ideér. Der ligger det tonnevis med videoer og bilder, samt tips til forskjellige rekvisitter du kan bruke. Du må bare eksperimentere med egen kreativitet. Det blir sjeldent bra første gang, ofte gjerne ikke helt som du så for deg, men det er her nøkkelen ligger. Du må bare fortsette! Prøve med et annet lys, en ny bakgrunn, en helt ny setting eller med andre objektiver.

Jeg tenker også på hvordan jeg vil ha bildene i forkant, uten å kopiere for mye av andre. Det å sette sitt eget preg på ett bilde er utvilsomt en fantastisk mestringsfølelse og noe å ha i tankene når man skal knipse bilder og være kreativ.

Fotografene tipser: Slik er du kreativ med kamera urban twenties helene myhre
Alle foto: Helene Myhre

Hvordan får du idéer til nye ting du kan teste ut med foto?

Helene:

Svaret på det er ganske kjedelig, men sannheten er vel at det bare plutselig kommer til meg. Det er selvfølgelig ofte noe som trigger idéen til å dukke opp, men det kan være hva som helst. Det kan bare være at jeg sitter og tenker på hvordan jeg skal få til et bilde, men det kan også komme av at jeg ser på en gjenstand, et klesplagg eller en location. Jeg blir også inspirert av andre bilder jeg ser, men jeg kopierer aldri. Det er ikke sånn at jeg ser et bilde og tenker «dette bildet skal jeg også ta», uansett hvor kult det er. Da tenker jeg heller «hvordan jeg kan få frem den følelsen jeg fikk av å se dette bildet, men på min egen måte?»

Stian:

Idéene kommer oftest fra sosiale medier. Jeg er ekstremt nysgjerrig på foto, og synes det er utrolig kult at det finnes så mange forskjellige måter å lage bildekunst på! Jeg kan sitte i flere timer å se etter bilder, analysere dem og tenke hvordan jeg kan lage min versjon, eller bruke noen av idéene til ett bilde sammensatt med noen idéer fra ett annet bilde.  Det fascinerer og inspirerer meg også med hvilke type hverdagsgjenstander man kan bruke for å oppnå fete bilder. Dette er alt fra gardiner og pastasiler, til CD’er, speil og glass.

Hvor finner du inspirasjon til nye og annerledes bilder? 

Helene:

Jeg blir veldig inspirert av farger! Å leke med ulike fargekombinasjoner, både på ekte og i Lightroom og Photoshop. En idé til et bilde kan også komme etter at bildet er tatt, men da gjør jeg den kreative delen digitalt. Ved å for eksempel redigere inn grafiske elementer, rotere på bildet, eller kombinere flere bilder sammen. 

Stian:

I aller største grad på Instagram. Det er så latterlig mye bra kreativitet der ute, så lenge du vet hvem du skal følge! Mine topp tre på Instagram for øyeblikket er: 
@brandonwoelfel @petermckinnon @viralphotographyworld

Fotografene tipser: Slik er du kreativ med kamera urban twenties stian van der meeren
Alle foto: Stian Van Der Meeren

Hva er dine beste tips for å ha det gøy og kreativt med foto og leke seg med kameraet? 

Helene:

Prøv nye vinker, perspektiver og scenarioer. Pleier du å fotografere mest utendørs i dagslys, prøv å fotografere innendørs når det er mørkt. Fotograferer du oftest portretter, prøv å fotografere mat, eller dyr, eller biler. Selv om dette handler om foto: Pleier du oftest å ta stillbilder, prøv å filme litt! Jeg finner det mye enklere å få frem en følelse i en video. Utfordre deg selv! Du kommer aldri til å bli ferdig utlært. Det samme gjelder etterarbeid. Det er fort å låse seg fast til én måte å redigere på fordi man har funnet sin favorittmåte å gjøre det på, men dette kan ofte gjøre det vanskeligere å utvikle seg. 

Stian:

Er du ny med kamera vil jeg foreslå å senke forventningene litt. Bare gå ut og knips bilder av alt du liker og ser, fra forskjellige vinkler. Plutselig finner du din nisje! Det var denne nysgjerrigheten som trigget meg, og som hjalp min utvikling som selvlært fotograf. Fotografen er 85 prosent av et bilde. Kamera og linse har litt å si, men til syvende og sist så er det du som fotograf som lager bildene i kamera, og det er ganske gøy å tenke på!

For meg betyr det å ha det gøy med kamera følgende:

Prøv nye ting ofte, smil ofte når du er ute og tar bilder – det hjelper på humøret som igjen hjelper på kreativiteten, prøv nye vinkler, lag prosjekter som engasjerer og inspirerer deg, prøv forskjellige fargetoner og redigeringsteknikker, hold nysgjerrigheten i live, vær optimistisk – sol er for eksempel ikke alltid det beste fotovære, og til slutt: Jobb med det du har. Gjør det absolutt beste av situasjonen du er i. Jobber du med det du har kan jeg garantere at du kommer til å ha det gøy, og mestringsfølelsen blir en hel del mer magisk om man får gode resultater av å jobbe med det man har!

Følg dem på Instagram: Stian Van Deer Meeren her og Helene Myhre her.

Del dine tanker i kommentarfeltet