Ikke la sosiale medier ødelegge – slik bruker du sosiale medier i koronatider

Slik bruker du sosiale medier fornuftig i koronatider urban twenties

Sosiale medier kan være en fantastisk inspirasjonskilde og et sted vi kan kommunisere med kjente og kjære – vi kan til og med skape nye relasjoner og få nye bekjentskaper gjennom sosiale medier. Men dessverre fører også ulike sosiale plattformer med seg negative konsekvenser. Da er det opp til oss selv å sørge for at vi bruker plattformene på en sunn måte for oss selv.

Spesielt nå, med strenge sosiale tiltak grunnet koronaviruset, kan sosiale medier føre til at noen av oss føler oss dårlig, deppa og ensom. Derfor får du her noen retningslinjer om hvordan du bør bruke sosiale medier i disse tider.

Følg kontoer som får deg til å føle deg bra og som inspirerer
Bruk plattformene for det det er, og følg kontoer som gir deg en god følelse. Derfor skal du også:

Avfølg kontoer som får deg til å føle deg dårlig, ikke bra nok og ikke fin nok
Du skal aldri sitte igjen med en vond følelse i kroppen etter du har vært på sosiale medier.

Husk at det som vises på sosiale medier er et lite og nøye utvalg av øyeblikk og bilder, det reflekterer ikke hele sannheten
Jeg har et eksempel som jeg ofte forteller til venner når vi snakker om sosiale medier: Vinteren 2018 hadde jeg kyssesyken, og mesteparten av tiden lå jeg inne i sengen og var så dårlig at jeg såvidt klarte å løfte et vannglass. De få gangene jeg var utenfor døren valgte jeg å fikse meg fint, fordi jeg ble lei av å gå i de samme klærne hver dag og være bustete på håret. Da tok jeg også bilder som jeg la ut på sosiale medier, noe som fikk det til å se ut som livet var flott og jeg gjorde morsomme ting. Hvilket da altså var en løgn, for rett etter bildet var tatt gikk jeg inn igjen og la meg i sengen. Men dette viser hvor enkelt det er å «lyve» på sosiale medier, og hvor enkelt det er å tolke bilder til å være noe annet enn hva det er. Vi viser det vi vil vise, og vi ser ofte det vi kanskje ikke vil se.

Prøv å være transparent og ærlig selv, så kanskje andre også blir det
Du trenger ikke rope ut at du har en dårlig dag på sosiale medier, men du kan jo legge ut bilde av timene hjemme hvor du kanskje ikke har så mye å gjøre eller fortelle følgerne dine at også du kjeder deg eller føler deg ensom av og til. Vi er jo sammen om dette, så det er viktig å vise støtte til hverandre.

Logg av!
Du bør alltid være flink til å logge av sosiale medier fra tid til annen, men kanskje spesielt nå i disse koronatider. Dersom du har en dårlig dag og føler deg litt alene eller føler at verden er litt håpløs vil det trolig ikke hjelpe å se venner bryte reglene med å drikke sammen i parken i solen. Hør på kroppen og hodet og logg av når det trengs. Ring heller noen du er glad i for å bruke timene du vanligvis ville brukt på Instagram til noe annet hyggelig.

Helt til sist: Sosiale medier skal være et sted hvor du kan følge med på livet til kjente og kjære, hvor du kan bli inspirert og motivert.
Hvis sosiale medier får deg til å føle deg dårlig er det noe som må endres.

Del dine tanker i kommentarfeltet