Seks måter å bli en bedre venn

Vær ærlig 

Å være ærlig mot hverandre er viktig uansett situasjon, og det er med på å bygge trygghet i vennskapet. Det holder ikke å jatte med, man henvender seg jo til vennen sin fordi man vil ha et ærlig svar. Likevel er det viktig å huske på at det skal være en stor forskjell på å være ærlig og å være slem. Du kan si hva du mener, men si det på en ordentlig måte.

Lytt bedre

Det er mange ting som kan distrahere oss – blant annet er telefonen en stor tidstyv. Det kan også være tanker som surrer rundt i hodet, problemer man selv har eller noe man selv sliter med. Likevel er det ekstremt viktig å legge vekk disse distraksjonene og ha full oppmerksomhet mot vennen din som åpner seg. Du skal heller ikke svare på dine venns problemer med dine egne problemer! Ha full oppmerksomhet på din venns problemer og støtt vennen din i det han eller hun står i – så kan dere snakke om dine problemer etterpå.

Prioriter dem

Alt i livet handler om prioriteringer, og vennskap er kanskje noe av det viktigste å ta vare på. Derfor gjelder det å ha vennskap høyt på prioriteringslista. Det er ikke bestandig det betyr at man må henge mye sammen, men det å vise at man tenker på hverandre og bryr seg kan holde lenge det også.

DSC01446

Still spørsmål

Uansett om dere er sammen eller ikke, og uansett om det er et dypt samtaleemne eller ikke: Å stille spørsmål viser at du er interessert og at du tenker på vennen din. Det kan for eksempel være oppfølgingsspørsmål til noe vennen din åpner seg opp om, eller det kan være en melding midt i uka som spør hvordan man har det.

Vit forskjellen på når vennen din vil ha en løsning og når han eller hun bare vil bli hørt og forstått

Når man åpner seg opp om et problem vil man gjerne først og fremst bli hørt og forstått. Da lønner det seg ikke å komme med løsningsforslag! Det handler om å lære å kjenne vennene dine og temaene de tar opp, og tenk deg om om dette er et problem vennen din vil ha løsninger på eller ikke. Er du i tvil er det best å lytte og forstå.

Aldri vær dømmende

Det verste som finnes er å føle at man blir dømt av sine egne venner. Det skal ikke skje. Uansett hva du tenker om det vennen din forteller deg skal du ikke dømme. Du kan gjerne være ærlig, men vennen din skal aldri føle at du dømmer dem. Vi dømmer oss selv nok som det er.

Del dine tanker i kommentarfeltet