Det er på tide vi tar ansvar og endrer reisevanene våre

Det er på tide vi tar ansvar og endrer reisevanene våre urban twenties

Jeg savner følelsen av å komme til et nytt sted, og jeg er sikker på at jeg ikke er alene.

Lukten av fuktig luft og solbrent hud, hvordan stedet fester seg som en klem rundt deg, følelsen av sand mellom tærne og salt i håret. Lyden av travle gater og brisent hode etter lokale drikkevarer. Spenningen i kroppen av å vite at du har et nytt eventyr foran deg, full av opplevelser, smaker, dufter og følelser. Oppdagelsen av nye mennesker og nye kulturer som vekker lidenskapen i deg.

Dette er ting jeg ønsker å kunne føle på for alltid, og igjen er jeg sikker på at jeg ikke er alene. Men for at vi skal kunne føle på dette for alltid er vi nødt til å gjøre endringer. Vi må ta hensyn til den kloden vi bor på, ta vare på den og være snill mot den. Fremover blir vi nødt til å endre måten vi reiser på. Allerede har vi hørt snakk om det. Noen av de største forutsette reisetrendene for 2020 inkluderte blant annet mikro-reiser, nye transportmidler og «slow travel», økoturisme og veganske hoteller, samt spartanske ferier.

På grunn av de strenge globale restriksjonene som følge av korona-viruset har utslippene sunket drastisk både i Europa og Kina. I tillegg gikk utslippene ned mellom 20 og 40 prosent i Norge på bare noen dager i mars, ifølge norsk institutt for luftforskning. Det er tydelig hvor drastisk utslippene er gått ned på kort tid.

Nå sier ikke jeg at det er realistisk å holde utslippene så lave, dersom hverdagen skal komme tilbake til normalen. Men vi trenger å lage en ny normal, hvor vi legger til rette for de faktaene vi nå har sett med egne øyne. Vi må finne nye måter å reise på. Vi må bli flinkere til å bruke mer miljøvennlige transportmidler – tog blir for eksempel stadig et mer populært transportmiddel, og vi må holde oss lenger på hvert sted. Vi må la reisen i seg selv være opplevelsen, ikke bare destinasjonen. Flere tar mer miljøvennlige grep i hverdagen, det må vi også på reise. Det inkluderer ting som å spise lokalt, kutte ned på kjøttinntaket og bruke mindre plastikk. Vi må finne tilbake til naturen og legge igjen færre fotavtrykk.

Reiseselskapene og -gigantene har et ansvar for å skape endringer, men vi som forbrukere må også ta ansvar.

Så selv om reise er min største lidenskap og det jeg elsker aller mest, så ber jeg både deg og meg selv om å ta litt smartere valg i fremtiden. Slik at vi alle kan fortsette å kjenne på spenningene, gledene og følesene ved å oppleve og utforske mer av den flotte kloden vi lever på. I år blir vi tvunget til å tenke nytt og vi kan lære og ta smarte valg på ferie i eget land. La sommeren bli full av natur, glede, nye smaker og mindre fotavtrykk.

Del dine tanker i kommentarfeltet