Dokumentarer, filmer og serier du kan se for å tilegne deg kunnskap om rasediskriminering

Det er demonstrasjoner i hele verden og over alle sosiale plattformer etter en videoe ble delt, hvor svarte George Floyd ble utsatt for vold av en hvit politimann. Floyd overlevde ikke, slik som så mange andre svarte mennesker som blir utsatt for politivold. Svarte mennesker blir stadig utsatt for urettferdighet. Blant annet i form av vold – av både politiet og sivile, feilaktig anklagelser og fengsling, dømming av feil grunnlag, rasistiske utsagn og mer.

En av de viktigste tingene vi kan gjøre for å få en slutt på rasisme og diskriminering er å tilegne oss kunnskap. Derfor får du her en liste over 13 dokumentarer, filmer og serier som tar opp disse temaene.

Dokumentarer

LA 92 (Netflix)

LA 92 handler om opptøyene i LA i 1991. Opptøyene var en respons på en video hvor Rodney King ble utsatt for politivold, og hvor politimannen ble erklært uskyldig.

The Force (Netflix)

Denne dokumentaren følger politiet i Oakland, California på deres reise for å få tilbake tillit og fred i samfunnet. Dokumentaren tar opp historien om politivold og brutalitet mot det svarte samfunnet.

Det 13. (Netflix)

Navnet står for det 13. lovforslaget i den amerikanske grunnloven, som handler om slaveri og underkuelse. Denne dokumentaren tar et dykk i delen av lovgivningen som sier «bortsett fra som straff for kriminalitet» og avdekker hvordan loven er blitt utnyttet gjennom årene og har ført til massefengsling av svarte personer.

Strong Island (Netflix)

Denne dokumentaren forteller historien om mordet på den 24 år gamle læreren William Ford, som ble skutt av en hvit mann, men ble mistenkt for sitt eget mord.

What Happened, Miss Simone? (Netflix)

Nina Simone var en svart musiker og aktivist, og dette er historien om hvordan hun ble undertrykket i alle aspekter av livet.

The Death and Life of Marsha P. Johnson (Netflix)

Denne dokumentaren handler om livet og døden til den transseksuelle svarte kvinnen Marsha P. Johnson. Hun var en aktivist for LGBT miljøet, og dette er en historie om hennes påvirkning i kampen for rettferdighet for svarte og transseksuelle.

Filmer og serier

The Hate U Give (Viaplay)

Dette er en film som følger tenåringen Starr Carter. Bestevennen hennes blir skutt av en hvit politimann og hun søker sin egen stemme i møte med urettferdigheten og for å skape endringer.

Selma (Viaplay)

Denne filmen handler om hvordan svarte aktivister, ledet av Martin Luther King junior, kjempet fredelig for lik stemmerett.

Hidden Figures (Viaplay)

Hidden Figures er basert på en sann historie, om den ufortalte historien til tre svarte og kvinnelige NASA-matematikere som jobbet for å skyte en mann ut i verdensromme og ta sin plass.

Dear White People (Netflix)

Dear White People er en Netflix-komiserie som følger studenter som går på en Ivy League-institusjon. Serien tar opp temaer som rasisme, kulturell urettferdighet og aktivisme i moderne tid.

Mudbound (Netflix)

Denne filmen handler om en hvit og en svart familie i Mississippi under 2. Verdenskrig. Den avslører urettferdighet, voldelig rasisme og sexisme.

When They See Us (Netflix)

Denne Netflix-serien forteller historien om the Central Park Five, en sann historie hvor fem tenåringer fra Harlem blir feilaktig anklaget for å ha voldtatt og banket en kvinne.

If Beale Street Could Talk (HBO og Viaplay)

Denne dramafilmen handler om et ungt par, Tish og Fonny, i Harlem på 70-tallet, hvor Fonny blir feilaktig anklaget for å ha overfalt en kvinne.

Det er flott at så mange engasjerer seg på sosiale medier, men vi må ikke glemme at ekte endringer skjer når vi tar handlinger. Derfor kan du for eksempel skrive under på kampanjen til Amnesty eller donere til noen av disse kampanjene: Black Visions Collective, Reclaim the Block, Northstar Health Collective, Brooklyn Bail Fund, Peoples City Council Freedom Fund.

I tillegg er det viktig å spre kunnskapen, og aktivt være antirasist i hverdagen. Si ifra, ta opp kampen, reflekter over egne handlinger og tankesett.

Har du forslag til andre dokumentarer, filmer, serier eller bøker? Del gjerne i kommentarfeltet!

Del dine tanker i kommentarfeltet