Kule damer med Helene Myhre

Alle foto: Helene Myhre

Du kjenner henne kanskje fra Instagram under navnet @helenemoo. Smilende og sprudlende, med vakre bilder fra spektakulær og fargerik natur. Helene elsker å ta bilder og redigere, og selv om hun er aktiv og gjør det bra på Instagram, er sosiale medier verken jobben eller drømmen hennes. Frem til nylig jobbet hun som kreatør hos Splay One, hvor hun blant annet drev med konseptutvikling, manus og regi. Nå har hun sagt opp for å ta et pust i bakken og finne ut av hva hun vil.

– For å være ærlig så vet jeg ikke helt hva som skjer, jeg er skikkelig spent selv, sier hun når vi møtes på en kafé i Oslo.

Snart skal hun slippe Lightroom presets, og hun har fått flere bookinger som bryllupsfotograf. Utenom det leker hun med tanken om noen måneder i tropiske strøk for å hoppe over vinteren.

Hun er bare 22 år gammel, men Helene er suksessfull med masse erfaring. Her kan dere lese om hva som inspirerer hennes, samt hennes bakgrunn, ambisjoner og tips til alle som vil følge drømmen sin.

Hva er bakgrunnen din?
Jeg gikk medier og kommunikasjon på videregående. Derfra gikk jeg rett til Westerdals, hvor jeg tok en bachelor i Digital Markedsføring. Før jeg var ferdig med bacheloren fikk jeg jobb i Splay, og har jobbet der siden. Først som agent for YouTubere, men så ville jeg jobbe mer kreativt og med konsepter som kreatør.

Hvordan kom du dit du er i dag?
Jeg tror det er det at jeg bestemmer meg for noe uten å gi opp. Da jeg bestemte meg for at jeg ville jobbe i Splay gjorde jeg alt for å få jobb der. Jeg ringte sjefen og sa at jeg ville ha jobben og ga meg ikke. Jeg tror folk faller for at du er engasjert og at du viser du har kunnskap og ambisjoner. Det var drømmejobben min.

Hvordan starter du dagen på best mulig måte?
Med en god frokost, mens jeg ser på YouTube eller lignende. Jeg har spist havregrøt til frokost hver eneste dag i to år, med frosne bringebær på. Jeg må alltid ha rolige morgener og jeg må alltid ha frokost. Hvis ikke funker jeg ikke.

Hva gjør deg mest inspirert?
Når jeg får lov å drive med det jeg liker best. Jeg blir inspirert av å jobbe med ting som inspirerer meg og å jobbe med kule konsepter, ta kule bilder og så videre. Og å være med kule folk, som følger drømmen sin, driver med noe kult eller lignende. Når det gjelder fotografering blir jeg inspirert av å være i syk natur. Egentlig av alt annet enn å være i en liten leilighet eller på kontor. Jeg må ut og oppleve ting.

Hvor er favorittstedet ditt?
Selv om jeg blir mest inspirert av å være ute, er faktisk favorittstedet mitt leiligheten jeg bor i, siden jeg føler meg så trygg og hjemme der. Og Hoddevik på Stad, dit reiser jeg igjen og igjen. Vi stopper alltid innom på roadtrip, det er så rolig stemning der. Vi står opp, spiser, surfer eller bader, lager middag, går tur.

Hvordan fikk du interesse for fotografering og redigering?
Jeg tror det var fordi jeg hadde noen venner som tok mye bilder, hadde kule kameraer og syntes det var gøy. Så jeg ville teste selv. I starten tok jeg bilder av venner, på skolen, av blomster og av lillebror. Jeg følte meg proff da jeg fikk mitt første speilreflekskamera, da var jeg ti år. Syntes det var kult å fange øyeblikk og se på det senere. Onkelen min, Jan Thomas, kom fra USA og hadde vært på fotoshoots hvor de brukte Photoshop. Så han viste meg det og jeg lastet det ned da jeg var rundt ti år kanskje. Jeg er fortsatt veldig vant med de gamle funksjonene, selv om det sikkert er enklere måter å gjøre ting på. Før var det mye manipulisjon, nå driver jeg mest med fargeredigering i Lightroom. Det lærte jeg ved å bare prøve meg frem.

Hva er det beste og verste med hobbyen din?
Det beste er kanskje muligheten man har til å fange øyeblikk man opplever. Det er spesielt fint i bryllup. Bryllup er så personlig og privat, jeg setter pris på at folk har tro på at jeg skal fange deres store dag. Jeg får også oppleve mye og reist mye. Jeg synes det genuint er skikkelig gøy å ta bilder, jeg kunne ikke tenke meg noe gøyere. Det er jo garantert det aller beste. Det verste er at redigering kan føre til litt mye tid foran skjerm. Men jeg synes redigering er morsommere enn å ta bilder, så jeg må jo gjøre det. Men det kan bli litt slitsomt.

Redigerer du alltid på Mac eller på telefonen også?
Jeg redigerer på Mac. Det er flere funksjoner der, mine presets er linet opp og det er enklere å sortere alt. Jeg har ikke plass på telefonen heller, jeg tar så masse bilder, så må ha mange eksterne harddisker.

Når føler du deg lengst utenfor din komfortsone?
Det er mye, neida. Kanskje å snakke om meg selv og snakke opp meg selv? Jeg er ikke så glad i å skryte eller snakke så mye om meg selv. Det gjelder også å snakke foran folk, på foredrag og sånt. Det er skikkelig ukomfortabelt!

Hva er det viktigste for deg i jobben du gjør?
At jeg leverer et produkt som jeg er fornøyd med og som jeg tror kunden er fornøyd med. Jeg starter aldri en oppgave uten å fullføre. Jeg er veldig opptatt av at det skal være kvalitet. Men også at jeg er effektiv og leverer til rett tid. Kvalitet og effektivitet er viktig for meg.

Hvordan drar du deg selv opp når du har en dårlig dag?
Det høres kanskje teit ut, men jeg leker med katten. Det er få ting som gjør meg mer glad enn katten min. Eller så går jeg tur. Jeg skulle helst gått tur med katten, men det vil den ikke. Så da blir det enten frisk luft eller katten.

Er det noen du ser opp til?
Det har jeg prøvd å tenke på før, jeg synes det er vanskelig. Jeg ser opp til onkel (Jan Thomas journ.anm) som har fått til så mye og gjort så mye i karrieren sin. Han har alltid stått på sitt, aldri endret mening selv om folk har stått imot han. Og så har jeg lært mye av kjæresten min, Simon. Han er veldig dyktig og inspirerer meg. Jeg tror ikke jeg hadde vært så sterkt interessert i foto i dag uten han, det er så lett å kombinere det når vi er sammen.

Hvilke kvaliteter ser du opp til hos andre?
Det har jeg aldri tenkt på før. Kanskje at personen byr på seg selv, er utadvendt, direkte og har god sans for humor. Og har gode verdier.

Hva er viktig for deg i hverdagen for å føle deg bra?
At jeg spiser, drikker og sover nok. Det er basic, men jeg må ha det for å funke. Jeg trenger også en god balanse mellom å være i fysisk aktivitet og utvikle meg foran skjermen og bak kamera. Jeg prøver å bevege meg hver dag.

Hva har vært dine største usikkerheter når det kommer til karrieren din? Og hvordan overkom du dem?
Jeg har møtt noen fordommer av folk som kommenterer at jeg er jente eller ung og driver med det jeg driver med. I en periode følte jeg at jeg måtte gå med sminke for å virke seriøs, eller kle meg annerledes – selv om det ikke er meg. Det er trist at det skal være sånn. At ikke kunnskapen skal dømmes mer.

Fortell om noe du er stolt av å ha oppnådd:
Jeg er stolt over å ha kunne gått rett fra videregående til høyskole til jobb. Og jeg er stolt over at jeg klarte å få meg relevant jobb, og stolt over alt jeg har fått til i Splay.

Har du et motto du lever etter?
Nei, jeg tror ikke det. Ikke sånn konkret. Men jeg er veldig opptatt av å leve i nuet og sette pris på hverdagsgleder. At jeg gleder meg til middag fordi jeg skal spise digg pasta. At jeg kan løpe, gå og lever i et trygt land. Ikke bare at jeg for eksempel gleder meg til å reise en plass om et halvt år.

Hva er dine beste tips til noen som vil følge drømmen sin?
Bare gjør det. Det er kanskje teit å si, men hopp i det. Jeg gikk en liten stund før jeg sa opp jobben fordi jeg ikke turte. Jeg hadde ikke en plan, det var kanskje ikke rett tidspunkt. Men det blir aldri rett tidspunkt, det er du som bestemmer når det er rett. Går det skeis, så går det skeis. Tenk «hva er det verste som kan skje?».

Du er jo mye ute i naturen og det er naturlig for deg å prioritere det. Hvilke råd har du til de som ønsker å bli flinkere til å dra ut i naturen?
Det er ofte jeg har tatt på eller med meg turklær på jobb eller skole og gått tur rett etter jobb. Da rekker du det før det blir kveld og eventuelt mørkt. Sett av tid og prioriter det, vi har så mange timer. Lag middagen ute! Da har du ikke unnskyldningen om at du må hjem og lage mat. Det er veldig enkelt å lage mat på primus. Min favoritt er quesadilla. Eller burger. Bare gjør klart det meste hjemme.

Hva tror du er viktig for å kunne leve «sitt beste liv»?
Det må jo være å kunne bruke mesteparten av tiden til å gjøre det man vil. Ikke sitt flere timer på jobb hver dag om du misliker den. Bruk tiden din godt nok. Det skader ikke å feile, man må prøve og feile litt for å komme dit man skal.

Jeg tror også mange har godt av å reise litt, og å oppleve andre kulturer. Mange mennesker kjemper alt de kan for å kunne gå på skole eller få en jobb. Vi kan studere, jobbe med nesten hva vi vil. Vi er privilegerte som har muligheten til å leve så fritt i Norge

Følg Helene på Instagram: @helenemoo

Del dine tanker i kommentarfeltet