Enkle steg for å bli sunnere

Foto: Camilla Jorddal

Drikk mye mer vann
Det å hele tiden ha et glass kaldt vann eller en flaske med vann foran seg er et supert triks! Det er mye lettere å huske på å drikke når du har det rett foran nesen.

Spis mer frukt og grønnsaker
Skjær opp frukt på kveldene som snacks eller som tilbehør til frokosten, og legg til flere grønnsaker i middagen. Et tips: Om du skal lage pastasaus er det flere fordeler ved å lage den selv. Da kan du for eksempel ha i løk, hvitløk, gulrøtter og urter – ved siden av tomatene. Tenk sånn til hver middag, så har du kommet et godt stykke.

Spis mindre kjøtt
Det er godt for både deg og miljøet. I tillegg er det mye enklere å spise mer grønt hvis du spiser mindre kjøtt.

Drikker en kopp te eller skjær opp litt frukt om søtsuger kommer snikende
Pink Lady eplene er fantastiske mot søtsug, eller en god kopp chai-te med litt mandelmelk i. Hjelper ikke det kan du for eksmepel ta deg en bit mørk sjokolade med over 70% kakao – da holder det gjerne med en bit.

Spis før du går løs på søtsakene
Ofte blir du sugen på noe søtt fordi du er sulten, så spis gjerne først og se om søtsuget forsvinner. Hvis det ikke går bort vil du mest sannsynlig spise mindre uansett, i og med at du akkurat har mettet magen med en godt måltid.

Spis ofte og jevnlig
Dette punktet sier seg kanskje selv for mange, men om du hele tiden er behagelig mett blir du ikke fristet til å fråtse i usunne ting. Det er bedre for kroppen å spise jevnt gjennom dagen, det holder for eksempel blodsukkeret stabilt.

Skjermbilde 2018-03-20 kl. 17.35.10

Gå mer og beveger deg mer i hverdagen
For mange kan det være den hverdagslige mosjonen som har mest å si. Dette gjelder alt vi gjør i en vanlig hverdag; å gå, stå, spise, rydde, vaske, le, puste. Ja, alt! Gå trappen i stedet for å ta heisen og gå hjem fra jobb i stedet for å ta bussen.

Eksperimenter og let etter nye oppskrifter
Let på ulike nettsider, sosiale medier og kokebøker, og finn inspirasjon på matfronten. Da er det lettere å ikke falle i fellen med å ha pizza og taco flere ganger i uken.

Ikke nekt deg selv noe
Og sist, men ikke minst og kanskje det aller viktigste: Ikke nekt deg selv noe, enten det er drikke, mat, godteri eller chips. Hvis du nekter deg selv noe klarer du ofte ikke tenke på annet. Da ender det fort med at du begynner å fråtse, for deretter å få dårlig samvittighet. Og mat og dårlig samvittighet hører langt ifra sammen! Den gode regelen er at alt skal spises med moderasjon og kostholdet skal være variert.

Del dine tanker i kommentarfeltet