Syv grunner til å gjøre yoga

Samfunnet vi lever i i dag fører til at flere av oss kjenner på et stort press. Vi er utslitte av å hele tiden være «på», tilgjengelige og på farten, med liten mulighet til å ta ordentlig tid til oss selv. Vi blir konstant bombardert med notifications på telefonene, lydene fra byen og presset fra jobben. Listen er lang. Dagene blir en syklus av å stå opp, jobbe, spise og sove. Vi sitter også stille alt for mange timer hver dag, gjerne over en skjerm. Alt dette fører til slitasje på både kroppen og hodet.

Yoga endret svært mye for meg. Ikke bare for kroppen min, men også for hodet.

Jeg startet med yoga for rundt ni år siden, mest for trening og for å holde meg fleksibel. De siste årene, derimot, har jeg innsett at det er mer enn bare fysiske fordeler ved å praktisere yoga regelmessig. Ordet «yoga» kommer fra Sanskrit og betyr «å forene». Når vi praktiserer yoga skal vi forene kropp og sinn. Slik har yoga bevist å ha fordeler for både fysisk og psykisk helse. Om ikke dette er grunn nok til å begynne med yoga kan jeg gi deg noen grunner til:

Yoga er et verktøy som hjelper mot stress og angst

En av hovedtrekkene ved yoga er pusteteknikker. Det finnes flere, men du skal blant annet puste dypt og kontrollert. Ved å puste dypt ned i magen og (figurativt) inn i hver eneste del av kroppen, vil du bli mer avslappet, og fokuset på pusten vil hjelpe deg med å holde hodet unna andre tanker og distraksjoner. Trening generelt er bra for å motvirke stress, men yoga enda mer. En av hovedkonseptene ved yoga er nemlig å ikke dømme deg selv eller andre, noe som ofte kan være noe av bakgrunnen til stress. Altså at vi er for harde mot oss selv og har for høye forventninger. I en amerikansk undersøkelse svarte 85% av de som gjorde yoga at det reduserte stress.

Yoga gjør deg mer bevisst over egen kropp

Ved å praktisere yoga, vil du bli bedre kjent med behovene i sinnet ditt og kroppen din. Du vil lære å få kontakt med alle deler av kroppen din, slik at du kan føle mer kontroll over både din fysiske og mentale velvære. For mange, meg selv inkludert, fungerer yoga som en måte å håndtere følelser gjennom mindfulness. Dette hjelper oss til å forstå følelsene våre og gir oss en mestringsmekanisme for å arbeide gjennom dem.

Yoga forbedrer styrken, balansen og fleksibiliteten

Samtidig som yoga kan virke avslappende, kan det også være en ganske intens trening; du bruker flere muskler, spesielt kjernemusklaturen din. Yoga er også en fin måte å jobbe med balanseteknikker, som krever dyp konsentrasjon og statisk styrke. Over tid vil tøying, kombinert med dype pusteteknikker, bidra til å gjøre kroppen mer fleksibel, spesielt på utpust, da dette er når musklene utvider seg.

Yoga gir deg mer energi

Yoga øker oksygeninntaket i kroppen din, stimulerer blodomløpet og gir deg energi, uten at du trenger bli like sliten som etter en intens kondisjonstrening.

Yoga er bra for helsen

Innsiden av kroppen din vil også dra nytte av å praktisere yoga. Yoga stimulerer blodstrømmen, slik at blodet når alle deler av kroppen din, øker immunforsvaret ditt og reduserer stresshormoner. Fordøyelsessystemet, hjertet og lungene vil også bli stimulert, og spesifikke stillinger vil bidra til å styrke kroppens naturlige avgiftningsprosess. Om dette ikke holder for deg, vil yoga også styrke leddene dine, forlenge ryggraden og bidra til å forhindre leddsmerter og skader på kroppen din.

Yoga kan hjelpe deg til bedre søvn

Teknikkene som læres i yoga for å redusere stress og være til stede, kan også brukes når det gjelder søvn. Kortisolnivået ditt vil bli redusert, og ved å fokusere på pusten vil det bli enklere for deg å lukke ut eventuelle distraksjoner slik at det blir enklere å sovne.

Yoga gir mestringsfølelse

Det er mange forskjellige typer yoga, og å praktisere det vil utfordre deg på flere forskjellige områder. Å bygge styrke, fleksibilitet, pusteteknikker og fokus krever alle trening. Men når du først har lært hvordan du gjør dette, vil du ha ferdigheter for livet. Enten det er å perfeksjonere en vanskelig positur eller styre en hel økt uten å tenke på jobb. Det fantastiske med yoga er følelsen av personlig prestasjon etter hver økt.

Det er alltid noe nytt å lære og nytt å jobbe med når man praktiserer yoga. På grunn av det vil yoga aldri bli kjedelig, spør du meg!

Les mer:

Dersom du er interessert, kan du lese mer om yoga i artiklene og tidsskiftene under, hvor jeg også har funnet mye av grunnlaget for denne artikkelen:
Harvard Health Publishing, (2018), “Yoga for Anxiety and Depression”, Gillihan, S.J., (2016), “Ways Yoga Lowers Stress and Anxiety”, Novotney, A., (2009), “Yoga as a Practice Tool”, Hazen, M., (2015), “12 Reasons Yoga Helps Improve Life Span”, Walton, A.G., (2017), “Is Yoga an Exercise? Studies Say Yes”

En kommentar om “Syv grunner til å gjøre yoga

Del dine tanker i kommentarfeltet