Via Ferrata i Loen: En vill naturopplevelse

via ferrata i loen urban twenties

Er du klar for en helt fantastisk opplevelse? Da bør du kikke denne veien.

Fra gammelt av kommer ordet «via ferrata» fra Italia, hvor de bygde en jernvei i fjellet under 1. Verdenskrig. Den moderne via ferrata er en stålkabel som går langs en rute i fjellet og er festet i fjellet med jevne mellomrom. Via ferrata sikrer klatreren og minimerer skader ved fall.

via ferrata i loen urban twenties

Via Ferrata i Loen er en seks timers klatretur opp til Hoven (1011 moh), som er fjelltoppen Loen Skylift går til. Herfra ser du over hele Loen, Oldedalen, Lovatnet og mot Jostedalsbreen, men det er turen opp som er det mest spektakulære.

Du starter å gå sammen med gruppen din, som er opp til 40 personer og med to guider. Det er cirka halvannen time i rimelig bratt terreng. Guidene holder farten lav, slik at gruppen ikke blir utslitt før klatringen begynner.

Ved Jomfruveggen begynner klatringen og guidene forklarer hva du skal gjøre, reglene som finnes og veien du skal gå. Det er etter denne første lille klatreveggen eventyret starter på ekte.

Etter enda en liten gåtur opp bratt terreng begynner klatringen på ordentlig. Forbered deg på fire timer med slitne armer og ben.

via ferrata i loen urban twenties

Fjellveggene opp blir brattere underveis, og det kreves styrke for å ta seg opp. Eller teknikk, hvis du vet hva du driver med. Armene vil brenne, men utsikten bak deg får deg raskt til å glemme de vondtene du har. Etter en stund med klatring vil du få to alternativer, du kan velge den enkleste ruten eller en vanskeligere rute. Guidene vil anbefale deg hva de tror du får til, men dersom du er glad i å klatre og har hatt det morsomt og enkelt hittil i ruten kan du prøve deg på den vanskelige. Der vil få flere utfordringer, med dårlig fotfeste, få muligheter til pauser og vegger som står litt utover. Hvis du er veldig sliten fra før vil jeg anbefale å droppe den vanskeligste ruten.

Husk å snu deg underveis i klatringen, så du får tatt innover deg en utrolige utsikten som omgir deg. Er du like heldig som oss og været er flott vil du se det turkise vannet, alle fjordene, de grønne trærne og blå fjelltoppene med snø.

Det neste på veien er Europas lengste via ferrata-bro, en hengebro på 120 meter. Denne ligger 750 moh, men det er ikke mer enn 160 meter ned. Har du høydeskrekk vil den nok uansett gi deg et stikk i magen. Når du kommer deg over er det matpause. Den kommer til å nytes godt! Få i deg ny energi og få ned pulsen, før du setter avgårde for siste innspurt. Det er bare en liten klatretur frem til neste spennende stopp på veien.

via ferrata i loen urban twenties

Det er nemlig en vaierbro som er neste høydepunkt! Her må du gå på line over fjelldypet, men du blir sikret og får hjelp i to vaiere på siden. Denne broen er 36 meter lang, og du ser Lodalen og Lovatnet på venstre side. Om du ikke vil gå over vaieren kan du gå rundt.

Herfra er det nesten bare en kosetur opp, med noe klatring og litt gåing. Sannsynligvis går du forbi noen snøflekker på veien, og hvis været er varmt skal jeg love deg at snø aldri har vært mer velkommen. Fyll hendene med snø og avkjøl den hete huden. Straks er du på Hoven og kan slappe av med en is, brus eller litt ekstra påfyll av annet slag. De har både en kiosk og en restaurant på toppen.

via ferrata i loen urban twenties

Kjekt å vite

Denne turen er for deg som er gjennomsnitlig i god form og som tåler høyder. Det er selvsagt også en fordel om du liker å klatre. Det er aldergrense 12 år og turen tar tilsammen cirka seks timer.

Du bør bestille turen på forhånd, for å være sikker på at det er plass. For voksen koster turen 1085 kroner, og inkluderer guide, sele og hjelm. Du bør også leie klatresko, kjøpe hansker og kjøpe en tur med Loen Skylift ned igjen. Da blir totalen på 1560 kroner. Du kan gå ned hvis du ønsker, da går du via Oppheim.

Det er veldig viktig å ha med seg nok drikke og mat på denne turen. Det er anbefalt å ha med minst to liter vann, den anbefalingen bør du følge! I tillegg bør du ha med nøtter og sjokolade for rask energi, samt energitung mat som får deg gjennom løpya. Jeg ville anbefalt å ha med en banan, to sjokoladebarer, nøtter og nok mat til lunsj (for eksempel fire grove skiver med pålegg). Det smakte også ekstremt godt med en solobrus når vi nærmet oss toppen!

I tillegg er det viktig å ha klær etter vær. Husk at du er eksponert i fjellveggen. Det vil si: Hvis det er skyfri himmel, strålende sol og varmt er du nødt til å ha med solkrem og smøre deg godt hele veien. Da kan du også gå turen i shorts og sports-BH eller lignende. Men ha gjerne en genser i sekken. Dersom været er kaldere eller mer usikkert bør du ha med lang bukse og en vindtett jakke. Ellers klær etter forholdene.

via ferrata i loen urban twenties

3 kommentarer om “Via Ferrata i Loen: En vill naturopplevelse

Del dine tanker i kommentarfeltet